Severs skada Ont i hälen hos barn

Diagnostik och behandling i Göteborg och Stockholm

Severs skada – ont i hälen hos barn

Barn som har ont i hälen är välkommen till oss i Stockholm respektive Göteborg för diagnos och direkt behandling.

Severs skada är den absolut vanligaste orsaken till smärta i hälen hos barn i 9-15 års ålder. Smärtan beror på överbelastning av tillväxtzonen i hälbenet och uppstår då hälen belastas med mycket stötar under det att barnen växer. Symtomen är hälsmärta under och/eller efter aktivitet som går över i vila. Särskilt retas smärtan upp efter stötiga idrotter med mycket hopp och löpning som fotboll, innebandy, handboll och gymnastik. Skadan behandlas bäst med en individuellt formad styv hälkopp. Läs våra råd och hur vi hjälper dig.

Ortomed i Göteborg och Stockholm är specialiserade på hälsmärta hos barn och har diagnostiserat och behandlat hundratals barn. Det är sällan barns hälsmärta beror på något annat än Severs skada, men det förekommer. Vi hjälper dig med diagnostik för att optimera råd och behandling för din hälsmärta.

Vid Severs skada brukar vi omgående tillverka hälkoppsinlägg med djup styv hälkopp så att barnen får med sig dessa direkt efter första besöket. Vanligtvis kan de återgå till idrott och fysisk aktivitet med minskad eller ingen smärta. Tillverkning av hälkoppar har vi gjort sedan 2008. Vi tillverkar även ortopediska skoinlägg men då hälkoppar ger bäst avlastning av hälben, hälkudde och andra senfästen under hälen är det den vi först rekommenderar. Smärtan brukar direkt reduceras och de allra flesta barn kan sporta på så mycket de vill. Dessutom läker skadan ut snabbare. Om du bor på en ort där du inte kan få styva hälkoppsinlägg tillverkade kan du prova tillverkade ortopediska skoinlägg, de finns på fler orter och det finns god chans att avlastningen från dem räcker.

Vi har stor erfarenhet av diagnostik och behandling av hälsmärta även hos vuxna och patienter reser långväga till oss, inte sällan från Norge. Och det funkar då det bara behövs ett besök

Boka tid

Boka ett besök för tjänsten ”Nybesök – hälkoppsinlägg barn” i Göteborg eller Stockholm. Vill du få våra råd per telefon/videosamtal kan du boka ett vård-online besök.

Priser Nybesök inklusive hälkoppsinlägg barn: 1080 kr. Vård online: 350 kr
Privatmottagning. Högkostnadsskydd och frikort gäller ej.

Boka Vård online besök vid hälsmärta
Vård online – videomöte

Boka tid i Göteborg
Webtidbok  |  Telefonbokning

Boka tid i Stockholm
Webtidbok  | Telefonbokning

Symtom

 • Smärta på sidorna av hälen, i bakkanten av den eller under hälen.
 • Smärtan kommer under aktivitet där hopp och löpning ingår.
 • Smärtan kan vara så stark att det inte går att springa vidare eller att barnet haltar.
 • Smärtan minskar och försvinner i vila
 • Det gör mindre ont att gå mer på framfoten och med mindre belastning på hälen
 • Det brukar göra mer ont att gå barfota än i dämpade skor.
 • Hälgång (gå på hälarna med framfot och tår lyfta) gör mer ont eller går inte att göra på grund av stark smärta.
 • Det syns ingen rodnad och ingen svullnad utan hälen ser normal ut.

Smärtan kan vara allt från molande till mycket skarp och göra så att barnet haltar och inte kan springa med normal belastning på hälen. Smärtan placeras vanligtvis på sidorna av hälen, i bakkanten och ibland under hälen.

Smärtan kan komma en bit in i träningspasset och vara värre just efter en paus då barnet skall börja springa igen eller efter träningen då barnet inte sällan haltar hemåt.

Vid vila kan smärtan försvinna för att sen komma tillbaka vid nästa fysiska aktivitet.

Så här behandlar vi Severs skada

Först lyssnar vi på patientens historia och därefter gör vi en klinisk undersökning för att ta reda på orsaken till smärtan och ställa diagnos. Om vi tror att hälkoppsinlägg är lämpligt tillverkar vi dessa omgående så att det fås med hem och kan användas direkt. Vi berättar om sjukdomstillståndet och ger våra råd och rekommendationer utifrån den erfarenhet vi har. Ser vi icke önskvärda rörelse- eller belastningsmönster ger vi instruktioner och övningar för att förbättra förutsättningarna och minska risken för andra relaterade skador.

Barnen får prova hälkopparna i sina skor under besöket och får sen åka hem och ”köra järnet”. Ofta går det bra, men ibland får aktivitetsnivån anpassas efter kvarstående symtom.

Andra behandlingsalternativ vi erbjuder är tejpning av häl och hälkudde och utprovning av Tulis hälkoppar.

Hälkopp-hälkoppsinlägg

Hälkoppsinlägg med djup, styv och stödjande hälkopp och hålfotsstöd ger bäst avlastning av hälkudde och hälben vid Severs skada. Hälkoppsinlägg är smidiga och får plats i de flesta idrottsskor.

Prognos

Prognosen är god och brukar gå över av sig själv vid vila från den belastning som provocerar fram smärtan, MEN det rekommenderas att barnet INTE vilar utan istället försöker hitta avlastande hjälpmedel så att barnet kan sporta, aktivera och socialisera sig så mycket som möjligt utan onödiga viloperioder under det att barnet växer. Med avlastande hjälpmedel brukar barnen inte behöva vila. Då barnet vuxit färdigt sluts tillväxtzonen varför denna skada inte ses hos individer omkring 16 år och uppåt.

Orsak

Apofysen - tillväxtzonen som smärtar vid Severs skada syns i bakre delen av hälbenet. Vid överbelastning smärtar bakre delen av hälen och framför allt i linje med tillväxtzonen.

Apofysen – tillväxtzonen som smärtar vid Severs skada syns i bakre delen av hälbenet. Vid överbelastning smärtar bakre delen av hälen och framför allt i linje med tillväxtzonen.

Orsaken till smärttillståndet är överbelastning av den tillväxtzon som finns baktill i hälbenet. Hos vuxna är hälbenet ett ”homogent” ben men hos växande barn är hälbenet uppdelat i två delar med en bakre mindre bendel, där bland annat hälsenan fäster, och en främre större bendel. Mellan dessa ligger tillväxtzonen. Här är benet inte lika hårt och det är känsligare och kan signalera smärta då det belastas. Vid irritation kan ökad vätska i benet nära tillväxtzonen synas på MR. Detta är ett tecken på överbelastningen. Med bilddiagnostik kan man även se att den bakre bendelen kan vara fragmenterad och se ut som att den spruckit upp i flera delar. Ödemet och fragmenteringen ordnar kroppen upp och när man vuxit färdigt är hälbenet ett enda ben.

Överbelastningen anses framför allt bero på stötar från underlaget vid fysisk aktivitet. Draget från hälsenan, vilken fäster på baksidan av hälbenet, påverkar också den totala belastningen över tillväxtzonen och vissa barn får mer smärta av att belasta hälsenan än av stöten från underlaget. Även för dessa barn brukar den reducering av den totala belastning av tillväxtzonen som hälkopparna ger genom att minimera stötarna hjälpa bra.

Egenvård

Då överbelastningen och smärtan sitter inne i själva hälbenet finns inte mycket annat att göra än att avlasta mot stötar och drag från hälsenan. Det finns ingen behandling som snabbar på läkningen. Vi rekommenderar följande avlastningsmetoder.

Avlastande hjälpmedel

1 ger bästa avlastningen och 5 minsta, enligt oss.

 1. Hälkoppsinlägg – gjutna styva hälkoppar med höga kanter runt hälen
 2. Tejpning av hälkudde (se vår artikel på Skadekompassen om tejpning av häl)
 3. Hälkopp av typ Tulis eller Heeler
 4. Gelehälkopp eller korkkil
 5. Gå i skor med bra dämpning under hälen

Avlastande åtgärder

Börja med nr 1 och följ nr 4 bara om det är absolut nödvändigt – då inga andra åtgärder har hjälpt.

 1. Korta av löpsteget
 2. Minska antalet hopp och ruscher
 3. Dra ner på antal träningar och aktiviteter
 4. Total vila från hopp och löpning under ett par till några veckor.
Barn med Severs skada spelar fotboll utan smärta i hälen.

Barn med gjutna styva hälkoppar kan spela fotboll utan smärta i hälen.

Hälkopp vid Severs skada i Stockholm

För dig i Stockholm med omnejd som önskar tillverka hälkopp eller hälkoppsinlägg är du välkommen till vår mottagning Ortomed Stockholm – Kista. Du träffar vår fotspecialist Mikael Boije af Gennäs som hjälper dig med diagnostik, rådgivning och tillverkning. Mikael har arbetat hos Ortomed sedan 2016 och har mycket god erfarenhet av diagnostik, rehabilitering och behandling av fot- och hälsmärta hos både barn och vuxna.

Hälkopp vid Severs skada i Göteborg

För dig i Göteborg med omnejd som önskar ett par individuellt tillverkade hälkoppar är du välkommen till fotspecialisterna Rickard Järrebring, Sandra Mangsbo och Daniel Öhlin på vår mottagning Ortomed Göteborg, vilken ligger på Norra Allégatan 8 i Göteborg. Vi hjälper dagligen barn med hälsmärta att få rätt diagnos och lämplig behandling eller avlastning.

Bokning

Mottagningar

Öppettider

Mån-tor 8:00-18:00
Fredag 8:00-15:00

Omdömen

Professionell och kunnig fysioterapeut. Mycket effektiv handläggning. Betyg 5/5.

Ioannis B

Mycket bra behandling och bemötande. Betyg 5/5.

Cecilia W

Kanon! Proffsigt, bra bemötande och snabb service! Betyg 5/5.

Alexander S

Kunnig personal med enormt gott bemötande! Betyg 5/5

Eeva K V

Hög kompetens och proffessionelt bemötande, Rekomenderas! Betyg 5/5.

Lars H

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin, Idrottsmedicin steg III. Mer än 17 års erfarenhet av diagnostisk och behandling av smärta i häl hos barn och vuxna.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID