Ont i hälsenan

Behandling i Göteborg och Stockholm

Ont i hälsenan

Ont i hälsena och hälsenefäste beror vanligtvis på överbelastning och drabbar både idrottare och ”vanligt folk”. Tillståndet kallas vanligtvis hälseneinflammation även om det oftast inte föreligger inflammation i senan. Det är andra orsaker till att senan smärtar. Skadan drabbar framför allt vuxna men ibland även barn. Både vuxna och barn drabbas också av överbelastning och smärta i själva hälsenefästet på baksidan av hälbenet. Äldre har en tendens att drabbas utan samband med någon aktivitet. Vanliga symtom är smärta och stelhet framför allt på morgonen eller vid startstegen efter vila samt även under träning eller efter sådan.

Ont i hälsenan i Göteborg och Stockholm

Ortomeds fotspecialiserade fysioterapeuter träffar många vuxna, barn och äldre med smärta och stelhet i hälsena eller hälsenefäste. Vanligast är det att medelålders motionärer drabbas. Vi diagnostiserar, behandlar, lär ut egenvård och instruerar individuella träningsprogram för att på bästa sätt hjälpa dig att bli besvärsfri och fortast möjligt igen tåla den aktivitet och träning du önskar. Vi har genom åren arbetat fram flera verksamma metoder och erbjuder stötvågsbehandling, laserbehandling, tvärfriktionsmassage, EPTE, ortopediska skoinlägg samt specialdämpade skor.

Boka tid i Göteborg eller Stockholm

Priser Nybesök: 690 kr. Återbesök: 550 kr

Boka tid i Göteborg
Webtidbok  |  Telefonbokning

Boka tid i Stockholm
Webtidbok  | Telefonbokning

Omhändertagande

Vi är vidareutbildade i OMI (ortopedisk medicin) och därmed specialiserade på att finna vävnadsskadan och ställa klinisk diagnos. Rätt diagnos är förstås viktigt. Vi påverkar läkningen med stötvågsbehandling eller tvärfriktionsmassage samt förändrar belastningen av den överbelastade vävnaden med ortopediska skoinlägg eller ortoser beroende på var hälsenebesväret sitter och hur din anatomi ser ut. Vi provar även ut specialdämpade skor (Joyaskor), vilka är extremt väldämpade och i många fall reducerar dessa direkt besvären för våra patienter.

Hälseneinflammation

Hälseneinflammation kallas den överbelastningsskada som drabbar hälsenan. Någon egentlig inflammation föreligger oftast bara de första dagarna då skadan uppstod men inte därefter. Däremot kan man se olika vävnadsförändringar som istället ger upphov till smärta och stelhet.

Symtom vid hälseneinflammation

Vanligvis förtjockas hälsenan och det kan bildas en tydlig och öm bula eller svullnad. Ibland är svullnaden ganska lång och kan följa hälsenan 3-4 centimeter. Det är också vanligare att det är lite mer svullet och ömt på hälsans insida än på dess utsida. Kardinalsymtomen förutom svullnad är också smärta och stelhet och denna brukar vara värre de första stegen på morgonen eller efter vila/stillasittande under dagen. Det brukar göra mer ont då man springer eller efter löpning. Den värsta smärtan brukar avta efter en liten stunds gående eller aktivitet men kan sedan öka vid längre promenad eller löpning och leda till att hälsenan är lite mer känslig efter detta.

Behandling vid hälseneinflammation

Hälseneinflammation brukar svara mycket bra på stötvågsbehandling och tvärfriktionsmassage kombinerat med medicinsk träning. Skoinlägg eller specialskor kan skapa bättre förutsättningar för läkning och belastningstålighet.

  • Stötvågsbehandling är en apparatbehandling där ljudvågor med ett givet tryck påverkar vävnaden med syfte att stimulera läkning i denna. Behandlingen upprepas 3-5 gånger och brukar leda till snabbare belastningstålighet.
  • Tvärfriktionsmassage är en relativt hård massage rakt över skadan som ges 15-20 min och vid 10-15 tillfällen. Ganska många gånger alltså, men resultaten brukar vara fantastiska.
  • EPTE är en relativt ny behandlingsform där man under ultraljudsguidning för in en likströmsförd nål i den skadade vävnaden.
  • Ibland kan skoinlägg behövas för att påverka eventuell felställning i foten som kan misstänkas bidra till överbelastningen. Vi har ett brett utbud av ortopediska skoinlägg och väljer ett som passar dina förutsättningar och krav.
  • Skor med extremt dämpad sula eller rullsula har också visat sig leda till mindre smärta vid gång och vi har ett stort utbud av Joyaskor (världen mest dämpade sko sägs det), vilka du kan prova ut hos oss. Vi har olika modeller både för arbete, fritid och för löparspåret. Med sin unika konstruktion är den väldigt skön att gå i och bra även för friska individer då den ger en varierad belastning av fot, leder och muskler.

Vi rekommenderar

Vi rekommenderar idag stötvågsbehandling en gång i veckan samt egen tvärfriktionsmassage hemma en gång i veckan i kombination med daglig excentrisk och koncentrisk successivt stegrad tung träning, vilken vi instruerar. EPTE samt laserbehandling är metoder som kan komplettera stötvågsbehandlingen. Vid behov tillverkar vi ortopediska skoinlägg och provar ut specialdämpade skor. Boka ”Nybesök” för bedömning och behandling »

Egenvård

Vid hälseneinflammation är det viktigt att minska på den belastning som retar upp besväret. Försök hitta en alternativ belastning, kanske går det att gå på crosstrainer eller cykla eller åka rullskidor istället. Eccentrisk träning, vilken utförs dagligen samt tung träning har också visat sig mycket verksamt. Tvärfriktionsmassage kan efter instruktion utföras själv eller av anhörig i hemmet. Försiktig tömning av hälsena samt cirkulationsträning för att optimera cirkulationen i vävnaden rekommenderas

Bokning

Mottagningar

Öppettider

Mån-tor 8:00-18:00
Fredag 8:00-15:00

Omdömen

Professionell och kunnig fysioterapeut. Mycket effektiv handläggning. Betyg 5/5.

Ioannis B

Mycket bra behandling och bemötande. Betyg 5/5.

Cecilia W

Kanon! Proffsigt, bra bemötande och snabb service! Betyg 5/5.

Alexander S

Kunnig personal med enormt gott bemötande! Betyg 5/5

Eeva K V

Hög kompetens och proffessionelt bemötande, Rekomenderas! Betyg 5/5.

Lars H

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin. Mer än 17 års erfarenhet av diagnostik, behandling och rehabilitering av smärta i hälsenan.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID