Hälkopp – hälkoppsinlägg

“Det överlägset bästa inlägget vid hälsmärta,
enligt våra fotspecialister med 20 års erfarenhet”

Tillverkning i Stockholm, Göteborg och Linköping

Har du ont i hälen när du står, går eller springer?

Vill du snabbt förändra din tillvaro och vara mer aktiv i vardag, arbete och idrott, då är rätt avlastning en del av den bästa vägen att gå.

Vi har arbetat med olika typer av inlägg, fotbäddar och hälkoppar i över 20 år och vid belastningsrelaterad smärta i hälen är våra handgjorda hälkoppsinlägg vårt självklara förstahandsval för dig. De vanligaste diagnoserna där hälkoppsinlägget fungerar otroligt bra är Severs skada (hälsmärta hos barn) och hälsporre.

Våra styva hälkoppsinlägg ska inte jämföras med de olika mjuka hälkoppar du finner på nätet. Individuellt tillverkade styva hälkoppar som sträcker sig ut under hålfoten ger ett helt annat stöd, avlastning och smärtlindring av hålfot och häl och har vetenskapligt stöd vid behandling av hälsmärta.

Diagnostik + specialinlägg direkt

Vi har utvecklat ett snabbt omhändertagande där vi diagnostiserar din hälsmärta och vid behov tillverkar ett eller två par hälkoppsinlägg så att du får med dem direkt från besöket och omgående kan vara mer aktiv efter första och enda besöket.

Boka nybesök  (barn och vuxen)

Du kan välja tid själv i vår webtidbok via direklänkarna här under eller ringa våra telefonister på 010-178 78 90. Observera att ingen skaderådgivning kan erbjudas via telefonibokning. Välkomna!

Obs! bokar du tid för ditt barn, skriv barnets namn och personnummer.
Pris inklusive diagnos av hälsmärta samt hälkoppsinlägg: barn 1 par: 1290 kr och 2 par: 1990 kr | vuxen 1 par: 1490 kr och 2 par: 2290 kr

Stockholm
Boka hälkopp 1 par i Sthlm
Boka hälkopp 2 par i Sthlm (spara 700 kr)

Göteborg
Boka hälkopp 1 par i Gbg
Boka hälkopp 2 par i Gbg (spara 700 kr)

Linköping
Boka hälkopp 1 par i Lkpg
Boka hälkopp 2 par i Lkpg (spara 700 kr)

ÅTERBESÖK (barn och vuxen)

Tillverkning av hälkoppsinlägg: barn 1 par: 1190 kr och 2 par: 1890 kr | vuxen 1 par: 1290 kr och 2 par 1990 kr
(för dig som varit hos oss tidigare och önskar ett par nya hälkoppar)

Stockholm
Boka återbesök 1 par i Sthlm
Boka återbesök 2 par i Sthlm

Göteborg
Boka återbesök 1 par i Gbg
Boka återbesök 2 par i Gbg

Linköping
Boka återbesök 1 par i Lkpg
Boka återbesök 2 par i Lkpg

Justering av hälkoppsinlägg
Boka tid i Stockholm
Boka tid i Göteborg
Boka tid i Linköping

Vård online vid hälsmärta

Få diagnos, råd och vård av våra fotspecialister via telefon eller video: 450 kr
Boka tid för “häl online” – vi kontaktar dig på bokad tid via video eller telefon, du bestämmer.

Varför komma till Ortomed med dina fotproblem?

Vi är fotexperter. Vi är genuint intresserade av fotens funktion, förmåga och vilka krav som ställs på den, vilka skador och sjukdomstillstånd den drabbas av. Vi kan fotanalys, diagnostik, vilka vanliga och avancerade behandlingar som är lämpliga och när de ska sättas in. Vilken egenvård, självbehandling och medicinsk träning du kan (ska) hjälpa till med, vilka hjälpmedel som ytterligare snabbt förbättrar din aktivitetsförmåga och samtidigt underlättar läkning. Vi vet också hur hela din fotfunktion kan optimeras för effekt högre upp i kroppen och vårt mål är att du kommer ifrån oss i bättre form än du var i innan ditt besvär började.
Det mesta av det vi anser behövs erbjuder vi dessutom själva så att din/vår vård blir så effektiv som den bör vara. Om vi anser att du ska få vidare undersökning med skelettröntgen, magnetkamerundersökning eller bedömning för operativ åtgärd så remitterar vi dig vidare.

Vi har utbildat ortopedingenjörer, fysioterapeuter och naprapater i diagnostik av hälsmärta och tillverkning av hälkoppsinlägg i Sverige, Finland och Åland och vi har kunder som flyger från England, reser från Norge samt norra, södra och östra Sverige för att få vår hjälp. Vårdcentraler, läkare och försäkringsbolag remitterar till oss för att vi ska hjälpa deras kunder.

Hälkopp och hälkoppsinlägg

Hälkopp med djup, stödjande kant, tillverkat av ett styvt material och format unikt efter en individs häl och hålfot har vi döpt till hälkoppsinlägg. Det är ett specialinlägg som är framtaget för och särskilt effektivt vid smärta i hälen hos barn och vuxna och vi har tillverkat detta till tusentals patienter sedan 2008.

Det som gör våra hälkoppsinlägg så speciella är det kraftiga stöd hälkudde, hälben och hålfot får när man står, går och springer i dem. Avlastning av dessa vävnader leder ofta till direkt minskad smärta och ökad aktivitetsnivå samt snabbare utläkning.

I  studier på hälkopparna har man konstaterat

  • Signifikant minskad maximal stöt upp i hälen från underlaget
  • Signifikant tjockare hälkudde
  • Signifikant minskad smärta
  • Snabbare utläkning
  • Ökad aktivitetsnivå

Hälsporre

Hälsporre, även känt som plantar fasciit, innebär en överbelastning av senstrukturen längs fotvalvet. Våra specialtillverkade skoinlägg har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för detta tillstånd. Vid hälsporre är dock våra hälkoppar oftast den mest effektiva behandlingsåtgärden.

Både hälkoppar och skoinlägg används för att omfördela belastningen på hälen med hjälp av det valda hjälpmedlet. Detta uppnås genom att ge ordentligt stöd i fotvalvet och skapa en koppande effekt runt hälen. Denna åtgärd gör att belastningen som normalt påverkar hälen sprids över en större yta, vilket lindrar smärtan.

När det kommer till hälsporre väljer vi oftast hälkoppar om smärtan är lokaliserad längst bak vid fotvalvets anslutning till hälbenet, medan skoinlägg används om smärtan sitter längre fram i fotvalvet. Läs mer på vår faktasida om Hälsporre.

Hälkuddesyndrom

Hälkuddesyndrom är ett medicinskt tillstånd där smärta uppträder i antingen hälkudden eller den benhinna, som omger hälbenet (kalkaneus), vid normal belastning. Detta syndrom kan även kallas Calcaneodyni, hälkuddeinsufficiens, trampdyneinflammation, inflammation i trampdynan, uttunning av hälkudden eller hälkuddeatrofi.

Smärta i hälen eller hälkudden kan uppstå på grund av överbelastning eller skador på området och kan förekomma oavsett om hälkudden är tunn, normal eller tjock. Kraftiga stötar mot hälkudden och långvarig belastning kan leda till smärtsamma tillstånd. Aktiviteter som inkluderar hopp och landning från höga höjder samt arbete på hårda golv i platta, hårda skor ökar risken för detta tillstånd.

För behandling av hälkuddesyndrom rekommenderas främst avlastning av hälkudden och hälbenet. Här är hälkoppsinlägget vårt absoluta förstaval. Avlastning kan också uppnås med hjälp av väl stötdämpande skor, tejpningstekniker eller skoinlägg. Det är vanligtvis nödvändigt med en långvarig avlastning för att uppnå en god behandlingseffekt.

Severs skada

Severs skada, även känd som Sever’s sjukdom, är en överbelastningsskada som påverkar hälbenets tillväxtzon och är vanligt förekommande hos barn i åldern 9 till 15 år. Detta tillstånd orsakar smärta i den bakre delen av hälen, särskilt under aktiviteter som involverar mycket löpning och hopp.

Under tillväxtåren är hälbenet inte fullt utvecklat och har en känslig zon som är särskilt mottaglig för belastning. Idrottande barn är särskilt benägna att drabbas av Severs skada, vilket kan leda till smärta i hälbenet under eller efter fysisk aktivitet och därmed hindra dem från att delta i sport och leka som de önskar.

Trots att så många som var fjärde barn i idrottsföreningar och var tionde barn i skolklasser upplever smärta som kan vara relaterad till Severs skada, är medvetenheten om detta tillstånd och dess behandlingsmöjligheter fortfarande relativt låg. Det är viktigt att öka medvetenheten om Severs skada för att hjälpa de drabbade barnen få rätt vård och stöd. Läs mer på vår faktasida om Severs skada.

Hälkopssinläggets fader – läkaren Ola Wessmark

Ola Wessmark, idrottsmedicinskt intresserad läkare i Karlstad uppfann hälkoppsinlägget på 80-talet då en ung fotbollspelande pojke som inte kunde spela fotboll på grund av sin hälsmärta inte nöjde sig med de vanliga råden om vila och använda hälkil utan sa “Kan du inte göra något?!”

Hälkoppsinläggets uppfinnare, läkaren Ola Wessmark tillsammans med Ortomeds fysioterapeut Daniel Öhlin

Ola Wessmark, idrottsläkaren som uppfann hälkoppsinläggen och Ortomeds Daniel Öhlin på idrottsmedicinsk konferens i Karlstad, maj 2016

Hälkoppens effekt vid Severs skada

På 1980-talet upptäckte idrottsläkaren Ola Wessmark hälkoppen. Ola genomförde sedan tester med hälkoppen på ett antal barn och höll en telefonintervju där 64 av 65 barn var nöjda med resultatet. Hans forskning resulterade i en artikel som publicerades i Idrottsmedicin-tidskriften år 1987.

Efter detta initierade den idrottsintresserade läkaren Stefan Perhamre ett forskningsprojekt om hälkoppen, och en forskargrupp bildades. Sedan dess har flera studier om Severs skada och fördelarna med hälkoppen blivit publicerade. En nyligen godkänd studie kommer att publiceras i Journal of American Podiatric Medicine Association.

Forskargruppen, bestående av Stefan Perhamre, Maria Klässbo, Dagmara Lazowska, Sofia Papagiorgiou, Fredrik Lundin, Staffan Janson, Anders Lundin och Rolf Norlin, har tillsammans bidragit till ökad förståelse för Severs skada och hur en gjuten hälkopp kan vara till nytta för barn som lider av detta tillstånd.

Vi på Ortomed har själva gjort en större utvärdering via enkät från 318 barn som fått våra styva hälkoppar för Severs skada. Se resultaten från detta nedan.

Hälkopp rekommenderas vid

  • Severs skada – ont i hälen hos barn.
  • Hälsporre – ont i hälen hos vuxna beroende på överbelastning av plantar fascian
  • Hälkuddesyndrom – överbelastning av hälben, benhinna eller fettkudde
  • Skador på hälbenet (kalkaneus)
  • Kompressionsskador på fettkudden
  • Allmän ömhet och smärta i hälarna
  • Torrsprickor i hälen
Hälkopp-hälkoppsinlägg

Hälkoppsinlägg med djup, styv och stödjande hälkopp och hålfotsstöd ger bäst avlastning av hälkudde, plantar fascia och hälben

Form och funktion

Hälkoppens höga kant går upp till strax under halva hälhöjden och löper följsamt hålfoten fram mot främre trampdynan. Den är styv men sviktande och tillåter således fotens naturliga dynamiska stabilitet och rörelser. Den djupa styva hälkoppen omfamnar hälkudden från sidorna och hindrar den att komprimeras och tunnas ut. Hälbenet och senor som fäster mot detta får därav en ökad distans och skydd från de krafter som hälisättning mot mark ger.

Komfort

Trots hälkoppsinläggets hårda och robusta utseende är den mycket skön att stå i. Eftersom den är perfekt formad som din fot ger den ett mjukt, fast stöd och avlastning.

Eftersom de inte är i fullängd samt är relativt tunna till skillnad från traditionella skoinlägg så får de plats i alla skor*, inklusive idrottsskor som fotbollsskor, handbollsskor, innebandyskor, tennis, dans, basket samt kontors- och vardagsskor.

*Vissa nätta och tajta finskor kan ibland kräva den tunnare plasten vi har för ändamålet.

Hälkoppsinläggen ger olika stöd och upplevs olika skön i olika skor. En stadig vandingskänga kan ge ett annat intryck än en mjukare promenadsko. Ju mer stöd hälkoppsinlägget får av skon desto mer stöd kan den ge till foten.

Nöjd kund som tycker att våra hälkoppsinlägg är de bästa på marknaden mot kronisk hälsmärta.

Nöjd kund som med hälkoppsinlägg kan vandra och bergsklättra runt om i världen.

Material

Materialet är en termoplast framtagen för sjukvården och motsvarar därmed kraven för medicinska material inom sjukvården.

Plasten mjuknar vid ca 50-60 grader, har god vidhäftning på hud och stelnar relativt fort. Formen håller sig anmärkningsvärt väl och ger vanligtvis ett gott stöd under sin livslängd

Vanliga fenomen

Glapp i hälen.

Den styva hälkoppen påverkar skons hälkoppa så att denna inte håller kvar hälen lika bra under steget. Konsekvensen blir då att hälen glider lite upp och ner i skon och detta glapp kan vara lite störande i början men det vänjer man sig snabbt vid.

Foten glider på inlägget.

Materialet är lite halt så en del tycker att foten glider något på inlägget. Man vänjer sig och det brukar bli bättre om man snörar skorna ytterligare och kan uppleves olika i olika skor.

Livslängd och garanti

Hälkoppsinläggen spricker vanligtvis inom 6-12 månader. Ofta har då besvären gått över och inget behov av att tillverka nytt par finns vanligen därefter.

För barn håller de vanligtvis längre och en tung person som går i en mjuk osnörad sko lider risk att de spricker i förtid.

Spricker den inom 4 månader från tillverkningsdagen så gör vi en ny utan kostnad. Förutsatt att användningen varit normal.

Följ skötselråden för att öka livslängden.

Skötsel

  • Undvik att lämna dem i hög temperatur då de lätt tappar formen och blir obrukbara. Lämna dem inte på en balkong i gassande solsken eller i skorna i gassande sol på solsemestern
  • Skölj dem regelbundet. Fotsvett innehåller salter och dessa kan eventuellt torka ur plasten snabbare.
  • Använd skor som ger stöd för hälkopparna då spricker den sannolikt inte lika lätt.

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin. Mer än 15 års erfarenhet av diagnostik och behandling av hälsmärta samt tillverkning av ortopediska skoinlägg. Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID