EPTE – EPI

EPTE (EPI) behandling i Göteborg och Stockholm

EPTE, EPI

EPTE och EPI är en ny lovande elektroterapi-behandlingsmetod vid akuta, subakuta och långdragna smärttillstånd och skador i sena och ligamant. Befintlig forskning och klinisk erfarenhet visar på goda resultat och man ser till och med att regeneration (återuppbyggnad) kan ske i degenererad vävnad, vilket hittills varit ett mycket svårbehandlat tillstånd där operation ibland varit sista utvägen.

Vid akuta skador leder EPTE / EPI-behandlingen till att vätskan som ger svullnaden snabbt reduceras. Minskad svullnad i akut skadade vävnader leder till snabbare start av läkning och kan minska skadeperioden med flera dagarEPTE och EPI är en ny lovande elektroterapi-behandlingsmetod vid akuta, subakuta och långdragna smärttillstånd och skador i sena och ligamant. Befintlig forskning och klinisk erfarenhet visar på goda resultat och man ser till och med att regeneration (återuppbyggnad) kan ske i degenererad vävnad, vilket hittills varit ett mycket svårbehandlat tillstånd där operation ibland varit sista utvägen. Vid akuta skador leder EPTE / EPI-behandlingen till att vätskan som ger svullnaden snabbt reduceras. Minskad svullnad i akut skadade vävnader leder till snabbare start av läkning och kan minska skadeperioden med flera dagar

Boka tid

Boka ett nybesök till våra fysioterapeuter i Göteborg eller Stockholm så börjar vi med att undersöka och ställa diagnos. Om vi rekommenderar EPTE kan vi oftast hinna detta vid samma besök, annars bokas ett återbesök där första behandling ges.

Priser: Nybesök inkl. EPTE: 750 kr. Återbesök: 600 kr.
Privat mottagning och högkostnadskort och frikort gäller ej.

Boka tid i Göteborg
Webtidbok  |  Telefonbokning

Boka tid i Stockholm
Webtidbok  | Telefonbokning

EPTE, EPI – vid senskada, tendinos

Kroppens senor är de delar som fäster musklerna i skelettet. Senorna består av många små sammanflätade fibrer, som består av ämnet kollagen. En normal sena har kollagenet formerat i raka linjer, vilket gör att senan är väldigt stark och klarar att transportera mycket kraft igenom sig.

De vanligaste sen-besvären är så kallade överansträngningar av senan. Detta kan ske pga för tung belastning mot vad senan klarar av, exempelvis vid för snabb stegring av träning efter uppehåll/sjukdom, om senan får för liten återhämtning mellan belastningar, eller helt enkelt om man belastar senan för intensivt.

De mest frekvent drabbade senorna är hälsenor, knäskålssenor, rotatorcuffens senor (i axeln) och armbågssenor.

Symtom på senskador kan vara svullnad/förtjockning, stelhetskänsla samt smärta vid användning och tryck. Ofta blir senbesvär ganska långvariga.

Behandlingen mot tendinoser/tendinopatier är lite beroende på hur mycket senan har blivit omstrukturerad samt hur länge man haft besvären, men viktiga komponenter för att främja läkningen är:

Beteendeförändring (för att minska på den tunga belastningen som irriterar senan)
Successivt stegrad belastningsträning för att öka senans tålighet igen.
Men den kliniska erfarenheten är att dessa besvär är svåra att bli helt återställda ifrån, och att det behövs ytterligare någonting för att uppnå optimala funktionella resultat. Exempel på detta är stötvågsbehandling eller EPTE och EPI.

De två komponenterna i EPTE och EPI-behandlingen (akupunktur och likströmsbehandling) är behandlingsmetoder som använts länge och är väl beforskat.

Då denna form av elektroterapi är en så pass ny behandlingsmetod så är forskningsunderlaget fortfarande ganska tunt, men den forskning som finns pekar på att EPTE och EPI i kombination med långsam belastningsträning ger god effekt på smärta och funktion, samt förbättrar senans struktur och uppbyggnad vid tendinoser/tendinopatier.

Bokning

Mottagningar

Öppettider

Mån-tor 8:00-18:00
Fredag 8:00-15:00

Omdömen

Professionell och kunnig fysioterapeut. Mycket effektiv handläggning. Betyg 5/5.

Ioannis B

Mycket bra behandling och bemötande. Betyg 5/5.

Cecilia W

Kanon! Proffsigt, bra bemötande och snabb service! Betyg 5/5.

Alexander S

Kunnig personal med enormt gott bemötande! Betyg 5/5

Eeva K V

Hög kompetens och proffessionelt bemötande, Rekomenderas! Betyg 5/5.

Lars H

Skribent: Sandra Mangsbo, legitimerad fysioterapeut. Examen i ortopedisk medicin.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID