Ont i knät

Ont i knät – Behandling i Göteborg och Stockholm

Ont i knät

Ont i knät kan bero på många olika vävnadsskador i själva knät, men smärtan kan också komma från andra delar av kroppen (höft eller rygg) och vara refererad ner i knät. Orsaken till en skadad vävnad kan sedan vara en konsekvens av dålig funktion i andra leder, vanligen höft eller fot. Oftast är dock knäsmärtan av ”lokal orsak” dvs att det är någon vävnad i och kring knät som signalerar smärta.

Skador som artros, meniskskada, ligamentskada (korsband, mediala och laterala collateralligamenten, coronarligament), samt hopparknä, löparknä, schlatter, pfss och främre knäsmärta står för majoriteten av knäbesvären. Knäsmärta diagnostiseras bäst genom klinisk undersökning där de olika vävnaderna som kan ge smärta i knät stressas genom olika test. Den kliniska undersökningen ihop med anamnesen (sjukdomshistorian) räcker vanligtvis för bedömning. Röntgen, magnetkamera eller titthålsundersökning görs endast om vårdgivaren tror att det kan tillför relevant information.

De olika knäskadorna kräver olika omhändertagande för att underlätta tillfrisknande och optimal aktivitetsförmåga. De flesta meniskskador bör primärt rehabtränas. Överbelastning av ligament och muskelfästen och senor kan avlastas med tejp, ortoser eller skoinlägg och behandlas med medicinsk träning samt eventuellt tilläggsbehandlas med stötvåg, laser, EPTE eller kortisoninjektion. Knäartros skall primärt erbjudas av fysioterapeut handledd träning.

Välkommen att boka tid till oss så hjälper vi dig att finna vävnadskadan och eventuellt bakomliggande orsak till den samt komma igång med egenvård. Vi erbjuder även lämplig behandling eller remitterar dig vidare, vid behov för det.

Vanliga skador som ger ont i knät och som vi behandlar

  • Knäartros
  • PFSS
  • Ospecifik främre knäsmärta
  • Broskskada i knät
  • Meniskskada
  • Löparknä
  • Hopparknä
  • Ledbandsskador i knät

Boka tid

Priser: Nybesök 690 kr. Återbesök 550 kr. Vård online: 300 kr.
Obs! Högkostnadskort och frikort gäller ej.

Boka Vård online besök 
Vård online – videomöte

Boka tid i Göteborg
Webtidbok  |  Telefonbokning

Boka tid i Stockholm
Webtidbok  | Telefonbokning

Ont i knäts framsida

Beror vanligen på PFSS (patellofemoralt smärtsyndrom), Schlatter och hopparknä, men kan även bero på menisksskada eller artros.

Ont i knät på insidan

Smärta på insidan av knät beror oftast på skada på den inre menisken, medial knäartros eller skada på det inre collateral ligamentet.

Ont i knät på utsidan

Knäsmärta förlagd på utsidan av knät beror vanligen på skada på den yttre menisken, löparknä (även kallad ITBS eller iliotibialbandssyndrom) eller skada på det yttre collateralligamentet, men kan även bero på artros som drabbat den yttre ledytan mellan över- och underben i knät.

Ont i baksidan av knät

Smärta på baksidan av knät kommer ofta vid svullnad i knät då bakre delen kapseln buktar ut i knävecket. Detta kallas Bakercysta och är ofarligt. Smärtan brukar minska då svullnaden minskar. Det är viktigt att ta reda på orsaken till svullnaden och åtgärda detta så att normal funktion erhållas och rehabilitering kan påbörjas.

Smärta på baksidan av knät kan även bero på meniskskada eller skada på popliteus-muskeln eller i någon av senorna från låret som fäster där.

Bokning

Mottagningar

Öppettider

Mån-tor 8:00-18:00
Fredag 8:00-15:00

Omdömen

Professionell och kunnig fysioterapeut. Mycket effektiv handläggning. Betyg 5/5.

Ioannis B

Mycket bra behandling och bemötande. Betyg 5/5.

Cecilia W

Kanon! Proffsigt, bra bemötande och snabb service! Betyg 5/5.

Alexander S

Kunnig personal med enormt gott bemötande! Betyg 5/5

Eeva K V

Hög kompetens och proffessionelt bemötande, Rekomenderas! Betyg 5/5.

Lars H

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin. Idrottsmedicin steg III. Mer än 17 års erfarenhet av diagnostik, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i knä.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID