Hälsporre
Ont under hälen
I denna artikel får du symtom, orsak och lösningar
Fotexperter i Stockholm och Göteborg
Hälsporre medför skarp smärta under hälen vid belastning. Tillståndet läker av sig själv men det tar ofta månader. Med behandling och hjälp kan du återgå till det du gillar snabbare.
Skarp smärta under hälen vid belastning? Är smärtan värre när du kliver upp ur sängen på morgonen, eller efter du har suttit ett tag? Känns det bättre när du har gått ett tag men att du efteråt får mycket ont?
⬇︎
Känner du att dessa besvär påverkar din vardag så att du lider, får sämre humör eller inte kan göra de aktiviteter du önskar?
⬇︎
Då är det bra att du gör något så att du blir av med problemen och kan fungera bättre igen. Vi hjälper dig hur.
script
De vanligaste symtomen vid Hälsporre
- Skarp smärta under hälens insida, centralt i hälen eller i bindvävshinnan som löper längs fotvalvet.
- Ökad smärta vid startstegen på morgonen eller efter en stund sittande.
- Smärta kan avta efter en stunds aktivitet men som kommer tillbaka efteråt eller till och med dagen efter.
- Ömhet eller smärta vid tryck.
Orsak till att plantarfascian, bindvävshinnan under foten, gör ont.
Trots namnet orsakas smärta vid hälsporre sällan av en faktisk benpåväxt, sporre. Istället är det plantarfascian, en bindvävshinna under foten, som blir svullen och smärtsam.

- Plantarfascian urspringer från ett utskott på hälbenets inre del och löper längs med foten ut hela vägen till tårna.
- När bindvävshinnan utsätts för större belastning än vad den tål blir den överansträngd. I början blir vävnaden inflammerad, följt av en strukturell förändring i bindvävshinnan som kan vara smärtsam.
- När bindvävshinnan förändras kan det växa in blodkärl och nervändar i den. Nervändarna signalerar smärta när de utsätts för tryck.
- Det kan uppstå små bristningar i bindvävshinnan och i perioder förekommer inflammation. PS. Inflammationen är också bra, det är det första stadiet i en naturlig läkningsprocess. Men om orsaken till inflammationen inte tas om hand riskerar tillståndet att kvarstå eller återkomma periodvis.

Biomekanikens inverkan
Plantarfascians är en viktig struktur för att våra fötter ska fungera. När vi böjer tårna uppåt, till exempel som när vi tar ett steg framåt, spänns hinnan upp och skapar en stabilitet i fot och fotvalv.
Som alla vävnader i kroppen kan vi bygga upp en starkare plantarfascia genom att utsätta den för ansträngning och belastning regelbundet. Om vi däremot anstränger den för mycket kan den bli överansträngd.
Muskler i fot och underben hjälper till att fördela belastning över flera delar, en välfungerande fot med starka och tåliga muskler och bindväv klarar av att motstå stor belastning och bära hela vår kroppsvikt. Om vi däremot har en mindre väl fungerande fot är det möjligt att vi belastar enskilda strukturer mer än vad de tål.
Våra rekommenderade åtgärder vid Hälsporre
“Behandlingar” är de du kommer in till en av våra mottagningar för att få hjälp med. “Produkter & tjänster” är sådana vi rekommenderar att du beställer hem och använder hemma. Du kan köpa med dig direkt hos vårdgivaren eller beställa hem i vår shop.
Om du kombinerar behandlingar och produkter & tjänster så optimerar du dina förutsättningar att bli bättre omgående och på lång sikt.
Behandlingar
Börja med åtgärd 1 eller 2. De ger en direkt effekt och en långsiktig lösning.
1. Diagnostik + övningar + avlastande hälkoppar ✅
Boka ett besök för individuell fotanalys och utformat träningsprogram samt tillverkning av individanpassade hälkoppsinlägg – för långsiktig bättre fotfunktion samt direkt smärtlindring och läkningsstimulering. LÄS MER & BOKA.
2. Diagnostik + stötvågsbehandling + kliniklaser ✅
Behandling med stötvåg och/eller laser har erkänd effekt på att minska symtom och påskynda läkning vid hälsporre. LÄS MER & BOKA.
3. Funktionell analys och träning för optimal postural fotfunktion
Boka postural analys och träning om du verkligen vill optimera inte bara din fot utan för en effektiv belastning och kraftöverföring genom hela kroppen. Få en friskare och starkare fot som kommer hjälpa mot Hälsporre och motverka de flesta andra besvär som kan drabba din fot liksom vävnader och leder längre upp i kroppen. LÄS MER & BOKA.
4. Kortisoninjektion
Injektionen dämpar smärta, inflammation och svullnad och hjälper ofta direkt. Kortisoninjektioner i plantarfascian används sällan då det medför en risk för skador på plantarfascia och hälkudde som inte alltid läker ut. I svåra fall kan enstaka injektioner vara nödvändiga. Om vi bedömer att en injektion behövs hjälper vid dig vidare.
5. Operation
Operation görs inte om inte ovanstående är prövat då konsekvenserna (risker och negativa sidoeffekter) med ett sådant ingrepp aldrig går att ångra. I och med att de allra flesta fall av Hälsporre läker av sig själv är operation mycket sällan nödvändigt.
Produkter & tjänster
Tåspridare, fotvalvsstärkande övningar och fotriktiga skor. De 3 bästa lösningarna du kan skaffa och sätta igång med själv.
Avlastande skoinlägg och hälkoppar, prefabricerade ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Dessa kan direkt lindring genom att avlasta bindvävshinnan.
Bra skor vid Hälsporre ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Rätt skor optimerar förutsättningarna för direkt lindring vid Hälsporre. Dessutom minskar de riskan för de flesta andra skador foten drabbas av.
Hemlaser ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Hyr en hemlaser och behandla dig varje dag utifrån våra instruktioner. Ger direkt smärtlindring och stimulerar läkningsprocessen i bindvävshinnan. Lägg till detta om du vill optimera förutsättningarna för snabb fotfunktionsförbättring och läkningstakt eller om ditt besvär är svårläkt. LÄS MER & BESTÄLL.
Behandling 1 = Hälkoppsinlägg vid Hälsporre ✅
Det styva hälkoppsinlägget ansamlar hälkudden under hälen och skapar en tjockare hälkudde som skyddar plantarfascians ursprung. Vi ser att hälkoppsinlägget är mycket effektivt och hjälper dig att återgå till det du gillar, utan smärta, tidigare.

Problem 1: Överbelastad och smärtsam bindvävshinna under foten
Lösning: Hälkoppsinlägg som ansamlar hälkudden och sprider ut belastningen över en större yta i foten.
Problem 2: Lågt medialt fotvalv.
Lösning: Inlägget stödjer hålfoten. Trycket fördelas i foten på ett bättre sätt och minskar smärta.
Problem 3: Mer ont av att stå och gå, framför allt i vissa skor och på hårda underlag.
Lösning: Avlastning med hjälp av hälkopparna gör att du kan stå och gå med mindre smärta, ofta direkt!
Varför ska du göra dina ortopediska inlägg hos oss?
Vi kan fotbiomekanik och fotmedicin och har arbetat med fotdiagnostik och tillverkning av ortopediska skoinlägg i över 20 år. Vi använder olika typer av metoder för att göra ett avtryck av foten utifrån dina unika förutsättningar och har sedan ett brett urval av inläggstyper och material för att bygga ett inlägg som avlastar just din fot på bästa sätt. Alla våra inlägg är dynamiska, vilket innebär att att de är avlastande där det behövs och sviktar där de ska för att bibehålla fotens funktion med att ta upp, fördela, lagra och utveckla den kraft som den utsätts för. Vi vill helst att du inte ska ha ett inlägg och strävar därför efter att det bara ska ge den avlastning och stimulans som behövs och att du sedan med rätt fot-träning stärker din fot så att den klarar sig själv, utan inlägg. Ibland är dock förutsättningarna så att din fot och livssituation lämpar sig för kontinuerligt användande. Vi är alla olika.
Försäkringsbolagen, Göteborgsstad, allsvenska fotbollsklubbar, vårdcentraler och företag skickar sina kunder och anställda till oss för hjälp med fotmedicin och skoinläggstillverkning.
(script)
Boka tid för diagnos och inlägg
Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓
Diagnos/fotanalys + 1 par hälkoppsinlägg: 1490 kr
Diagnos/fotanalys + 2 par skoinlägg: 2290 kr
Stockholm (webtidsbokning)
Hälsingegatan 2, vid Vasaparken och Odenplan
Göteborg (webtidsbokning)
Norra Allégatan 8, vid Järntorget
Behandling 2 = Nybesök eller återbesök hos fotspecialist ✅
Nybesök för dig som inte varit hos oss innan, annars bokar du återbesök. Vid besöket får du diagnos, individuella fotstärkande övningar samt i mån av tid uppstart av stötvåg eller laserbehandling.

Problem 1: Överbelastad och smärtsam bindvävshinna under foten
Lösning: Stötvågsbehandling och laserbehandling hjälper mot smärta och stimulerar till läkning av skadan. Specifik träning hjälper bindvävshinnan att återgå till sitt normaltillstånd.
Problem 2: Biomekanik som utsätter bindvävshinnan för ökad stress
Lösning: Specifik fotträning hjälper din fot att röra sig på ett sätt där belastning sprids över foten på ett bättre sätt
Problem 3: Mer ont av att stå och gå.
Lösning: Fotträning ger en starkare och tåligare fot som tål mer tuff belastning.
Boka tid för diagnos/fotanalys + stötvågsbehandling/laser + individuellt fotprogram
Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓
Nybesök: 880 kr
Återbesök: 760 kr
Stockholm (webtidsbokning)
Hälsingegatan 2, vid Vasaparken och Odenplan
Göteborg (webtidsbokning)
Norra Allégatan 8, vid Järntorget
Behandling 3 = Funktionell analys och träning för optimal fotfunktion
Vill du optimera chansen till en stark, dynamisk och välmående fot (så som den borde vara) som tål all den belastning du vill utföra och med minimerad risk att drabbas av de vanliga besvär vi drabbas av i fot, knä, höft, rygg osv? De flesta som börjar denna fotoptimering hos oss önskade att de funnit oss och börjat tidigare.

Problem 1: Överbelastad och smärtsam bindvävshinna under foten
Lösning: Med en optimerad biomekanik och förmåga att vidhålla denna vid alla olika belastningstyper minskar belastningen på hälen.
Problem 2: Biomekanik som utsätter bindvävshinnan för ökad stress
Lösning: Med en funktionellt tränad fot skapas de bästa förutsättningarna för fotens valv.
Problem 3: Mer ont av att stå och gå.
Lösning: Med en positionering av dina fötter och en optimerad biomekanik i foten och vidare upp i kroppen tål foten bättre tuffare belastning.
Boka tid för funktionell analys och träning för optimal fotfunktion
Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓
Posturalt nybesök/återbesök: 2250 kr
Göteborg (webtidsbokning)
Norra Allégatan 8, vid Järntorget
Produkter & tjänster
Kombineras med behandlingar för optimalt omhändertagande


Medicinsk hemlaser av högsta kvalitet ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Våra kroppar är skapta för att agera på solens ljus. Genom att belysa vävnader med enskilda ljus-våglängder (laser) så stimuleras aktiviteter i cellen så att de gör ännu mer av det de ska. Laser “matarn cellen med energi” och cellen gör det den ska. Forskningen visar att smärta, svullnad och inflammation minskar samt att läkning går snabbare och bättre.
Här är den bästa hemlasern. Den är svensktillverkad, enkel att använda, har säkerställd effekt och med våra hembehandlingsriktlinjer och tips kan du enkelt behandla dig själv flera gånger per dag. PS. Gillar du den jättemycket och vill ha kvar den i ditt hemapotek så kan du köpa en begagnad laser till bra rabatt.
Vi rekommenderar att du hyr lasern för minst två veckor och behandlar enligt våra riktlinjer (som du får när du hyr lasern)
Fördjupad information om Hälsporre

Vad är Hälsporre?
Det nästan alla menar när de säger att de ha hälsporre är en överbelastning och strukturell förändring av plantarfascian vars jobb är att stödja upp fotvalvet. Denna bindvävshinna ursprunger från hälens framkant och löper ut längs med fotvalvet till tåbasen. Smärta placeras främst vid ursprunget mot hälbenets insida. Namnet hälsporre kommer från den benpålagring som kan bildas vid ursprunget av bindvävshinnan, men det är vanligt att överansträngningen av den plantara fascian kallas just för hälsporre ändå. Sporrebildningen anses inte vara orsaken till smärtan vid hälsporre utan en mer korrekt benämning på skadan är istället plantarfasciit eller plantarfascialgi som beskriver att smärtan kommer från bindvävshinnan istället.
Varför får man Mortons neurom?
Hälsporre uppstår ofta som en följd av överansträngning. Det kan till exempel uppstå i kombination med ökad träningsnivå, antingen om man börjar träna för snabbt eller om man ökar intensiteten i träningen. Även små förändringar kan orsaka överansträning, till exempel vid byte av skor, byte av underlag vid löpträning eller då man återgår till träning efter en tids uppehåll.
Hälsporre anses ofta vara en löparskada då många löpare drabbas men även gående och stående på hårda underlag kan orsaka skadan.
Vissa fottyper är kopplat till ökad risk för hälsporre. Både låga och höga fotvalv kan vara orsaker till att skadan. Ett samband med nedsatt rörlighet i ankelleden (framför allt i dorsalflexion) och hälsporre har också noterats. En begränsad rörlighet i ankelleden är till exempel vanligt efter svåra eller upprepade fotledsstukningar.
Vilka drabbas av hälsporre?
Det finns flera riskfaktorer kopplade till utveckling av hälsporre. Begränsad ankelrörlighet, övervikt och mycket stående och gående på hårda underlag är de största bidragande faktorerna. Om du hastigt ökar belastningen mot fötterna, t.ex. börjar löpträna intensivt, ökar regelbunden gångdistans eller byter skor finns en ökad risk för att drabbas. Det är mycket ovanligt att barn och tonåringar drabbas.
Hur kan hälsporre undvikas?
En stark fot och rörlig fot som klarar att bära sig själv och en försiktighet för att snabbt öka eller förändra belastningen mot häl och fot leder till bättre förutsättningar för att undvika smärttillstånd och skador i fotens vävnader. Genom att även skapa bra förutsättningar för en i övrigt “bra fot” genom rätt skoval och belastningsbild under dagen minskar sannolikt också risken. Det anses alltid vara positivt att ha skor som är tillräckligt breda, samt att träna upp en god styrka i hålfot och intrinsic-muskulaturen (framfotens små stabiliserande muskler)
Vår fotvård är även för dig som redan testat (nästan) allt
Eftersom vi hjälper dig att röra dig och belasta på rätt sätt och behandlar avvikelser sker per automatik flera förbättrande kedjereaktioner i kroppens relaterade system som det neuromuskulära, lymfsystemet, led-muskel, smärtreceptor-perifera och centrala nervsystemet, ditt beteende i vardagen mm.
Till skillnad från övriga vanliga behandlingsmetoder i vården behandlas här foten och kroppen i sin helhet – som en enhet. Vi tar hänsyn till många olika system och hela din kropp, om du önskar vår hjälp med det.
Därför ska du välja Ortomed fotspecialister
Vi är fotspecialister. Vi är genuint intresserade av fotens funktion, förmåga och vilka krav som ställs på den, vilka skador och sjukdomstillstånd den drabbas av. Vi kan fotanalys, diagnostik, vilka vanliga och avancerade behandlingar som är lämpliga och när de ska sättas in. Vilken egenvård, självbehandling och medicinsk träning du kan (ska) hjälpa till med, vilka hjälpmedel och skor som ytterligare snabbt förbättrar din aktivitetsförmåga och samtidigt underlättar läkning. Vi vet också hur hela din fotfunktion kan optimeras för effekt högre upp i kroppen och vårt mål är att du kommer ifrån oss i bättre form än du var i innan ditt besvär började.
Det mesta av det vi anser behövs erbjuder vi dessutom själva
Med vår unika bredd av medicinska åtgärder vill vi att din/vår vård blir så effektiv som den bör vara. Om vi anser att du ska få vidare undersökning med skelettröntgen, magnetkamerundersökning eller bedömning för operativ åtgärd så remitterar vi dig vidare.
Mjuka eller hårda inlägg eller specialinlägget hälkoppsinlägg?
Dina fötter är unika och dina förutsättningar, krav och mål likaså. Därav har vi en bredd av olika typer av inlägg samt olika sätt att ta avtryck av din fot och fotbelastning. Vi rekommenderar och tillverar den typ av inlägg vi anser bäst kommer hjälpa DIG
Vi har utbildat ortopedingenjörer, fysioterapeuter och naprapater i diagnostik av hälsmärta och tillverkning av hälkoppsinlägg i Sverige, Finland och Åland och vi har kunder som flyger från England, reser från Norge samt norra, södra och östra Sverige för att få vår hjälp. Vårdcentraler, läkare och försäkringsbolag remitterar till oss för att vi ska hjälpa deras kunder.
Fotdiagnostik, fotbehandling och fotrehab
Vi har jobbat med diagnostik, behandling och rehabilitering av fotens skador samt fotens biomekanik i över 20 år och har under åren utvecklat träffsäker fotvård. Hos oss får du därav ett tryggt och säkert medicinskt omhändertagande av dina fötter och fotrelaterade besvär.
Hur många besök krävs?
För att ställa diagnos och tillverka ett avlastande inlägg räcker oftast ett besök hos oss. För bästa omhändertagande av dina besvär följer vi upp dina hälbesvär så att vi vet att vår plan hjälper, om inte så korrigerar vi planen för att du ska komma vidare under 2-3 återbesök. För stötvågsbehandling krävs generellt mellan 3-5 behandlingar.
Dina fötter är unika och hur de belastas och fungerar avgör din fotfunktion och kapacitet vidare upp i kroppen
Utifrån vår strukturerade analys, säkra diagnostik, ortopedteknisk avlastning och direkta medicinska åtgärder hjälper vi dig att så snabbt och säkert som möjligt kan återhämta dig från din hälsporre.
Våra seniora fotspecialister diagnostiserar, avlastar, behandlar, ger skoråd och förebygger
Avlastning med skoinlägg, hälkoppar eller tejpningstekniker hjälper nästan alltid att minska smärta vid hälsporre, så att du kan återgå till ett mer aktivt liv. Med vår expertis inom behandling av fötter hjälper vid dig att komma tillbaka stark och smärtfri.
⬇︎⬇︎
Ortopedteknik + Fotspecialiserad fysioterapi + Ortopedisk medicin + Postural träning = Holistisk vård för foten
Vi har kombinerat ortopedteknik, ortopedisk och postural medicin samt behandling med hemlaser och utvecklat ett gediget omhändertagande för fotens smärt- och sjukdomstillstånd. Vid besök för hälsporre erbjuder vi de bästa medicinska åtgärderna där målet är att du redan efter första besöket är omgående förbättrad och på tydlig väg mot en mer optimalt fungerande fot utan smärta och negativ aktivitetspåverkan.
Referenser
XX
YY
Författare / skribent
Mikael Boije af Gennäs, legitimerad senior fysioterapeut. Ortoped-fysioterapeut specialiserad inom ortopedisk medicin och ultraljudsdiagnostik. Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.