Hälseneinflammation

Smärta i hälsenan till följd av överbelastning

I denna artikel får du symtom, orsak och lösningar

Fotexperter i Stockholm, Göteborg och Linköping

Hälseneinflammation ger smärta och nedsatt funktion, men
med rätt behandling har du omedelbart mindre ont och kan du aktivera dig mer, under det att tillståndet läks ut.

Har du en smärta i hälsenan som uppkommer vid tuffare aktivitet? Känns det stelt på morgonen och i början av ett träningspass? Blir det lite bättre när du kommer igång? Ökar din smärta i slutet och ibland efter passet?

⬇︎

Känner du att dessa besvär påverkar din vardag och träning så att du lider, får sämre humör eller inte kan göra de aktiviteter du önskar?

⬇︎

Då är det bra att du gör något så att du blir av med problemen och kan fungera bättre igen. Vi hjälper dig hur. 

Vad är Hälseneinflammation?
Boka tid
Köp produkt

Här är de vanligaste symtomen vid hälseneinflammation/hälsenetendinopati:

Symtom på hälseninflammation inkluderar smärta i hälsenan, vanligtvis i mitten av senan, men ibland kan smärtan även förekomma längre ner där senan ansluter till hälen, vilket kallas hälsenefästestendinopati. Det är vanligt att uppleva svullnad eller förtjockning på senan, samt känna stelhet i hälen och vaden, särskilt på morgonen.

Typiska symtom på hälseninflammation innefattar:

    1. Smärta i hälsenan.
    2. Stelhet i senan särskilt på morgonen och när man börjar gå.
    3. Svullnad och förtjockning av hälsenan.
    4. Ömhet när man trycker eller vid beröring av hälsenan.
    5. Det drabbar oftast ena hälsenan, men det kan även påverka båda samtidigt.

Orsaker till att hälsenan överbelastas och du har ont

Hälseneinflammation, även känd som hälsenetendinopati, är inte faktiskt en inflammation, trots sitt namn. Det är istället en störning i den normala läkningsprocessen av småskador som kan uppstå i senan när man tränar. Smärtan i hälsenan tenderar att uppträda när senan har belastats mer än normalt, särskilt under aktiviteter som löpning eller hopp. Äldre individer kan också drabbas av detta tillstånd efter att ha gått längre sträckor än vanligt.

Det är av yttersta vikt att söka hjälp i ett tidigt skede, eftersom långvariga besvär kan leda till degenerering av senan och göra läkningsprocessen mer komplicerad.

  1. Träning och belastning leder till att hälsenan får små skador i sig. Detta är normalt och så länge kroppen får tillräcklig vila och näring bygger kroppen upp hälsenan starkare än den var innan belastningen.
  2. Om belastningen blir för stor vid ett tillfälle eller för hög över tid, så att återhämtningen och återuppbyggnaden inte hinner med – kan hälsenetendinopati börja uppstå.
  3. Detta innebär en felläkning av senstrukturen och den börja smärta, kännas stel och efter ett tag kan den även bli tjockare än den andra senan.
  4. Om hälsenan inte får återhämtning och korrekt behandling kan tillståndet fortgå och gradvis bli värre.

Våra rekommenderade åtgärder vid Hälseneinflammation/Hälsenetendinopati

“Behandlingar” är de du kommer in till en av våra mottagningar för att få hjälp med. “Produkter & tjänster” är sådana vi rekommenderar att du beställer hem och använder hemma. Du kan köpa med dig direkt hos vårdgivaren eller beställa hem i vår shop.

Om du kombinerar behandlingar och produkter & tjänster så optimerar du dina förutsättningar att bli bättre omgående och på lång sikt.

Behandlingar

Börja med åtgärd 1 eller 2. De ger en direkt effekt och en långsiktig lösning.

1. Diagnostik + Övningar + Stötvåg ✅

Boka ett besök för individuell fotanalys och utformat träningsprogram samt behandling – för långsiktig bättre fotfunktion samt direkt smärtlindring och läkningsstimulering. LÄS MER & BOKA.

2. Funktionell analys och träning för optimal postural fotfunktion

Boka postural analys och träning om du verkligen vill optimera inte bara din fot utan för en effektiv belastning och kraftöverföring genom hela kroppen. Få en friskare och starkare fot som kommer hjälpa mot hälseneinflammation och motverka de flesta andra besvär som kan drabba din fot liksom vävnader och leder längre upp i kroppen. LÄS MER & BOKA.

3. Kortisoninjektion

Injektionen dämpar smärta, inflammation och svullnad. Det används dock väldigt sparsamt när det kommer till hälsenan. Detta för att en injektion i senan medför en risk att den går av vid för mycket belastning. Används inte för elitidrottare eller i andra sammanhang där det förekommer ökad risk för hälseneruptur.

4. Operation

Även operation är ovanligt vid hälseneinflammation. Detta för att de allra flesta blir bra av behandling hos fysioterapeut och behöver därför ingen operation. Men detta är ett alternativ om besvär har kvarstått i många år utan förbättring och det ger en stor funktionsnedsättning i personens liv.

Produkter & tjänster

Hälkil, hälseneskydd och hemlaser. De 3 bästa lösningarna du kan skaffa och sätta igång med själv.

Hälkil⭐️ ⭐️ ⭐️

Dessa ger en upphöjning under hälen och minskad därmed sträckningen i senan vid gång och löpning. LÄS MER & KÖP.

Hälseneskydd med inbyggd hälkil ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Ett smidigt kombinationsskydd med kompression, pelotter och hälkil för att höja hälen och minska belastning, svullnad och smärta vid överbelastning av hälsenan. LÄS MER & KÖP.

Hemlaser ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Hyr en hemlaser och behandla dig varje dag utifrån våra instruktioner. Ger direkt smärtlindring och stimulerar läkningsprocessen i och kring nerven. Lägg till detta om du vill optimera förutsättningarna för snabb fotfunktionsförbättring och läkningstakt eller om ditt besvär är svårläkt. LÄS MER & BESTÄLL.

Behandling 1 = Nybesök eller återbesök hos fotspecialist ✅

Nybesök för dig som inte varit hos oss innan, annars bokar du återbesök. Vid besöket får du diagnos, individuella fotstärkande övningar samt en behandling med vår stötvågsmaskin.

Problem 1: Överbelastad och överkänslig hälsena
Lösning: I det initiala skedet är den viktigaste åtgärder att då ned belastningen på hälsenan. Vi hjälper dig att hitta en belastningsnivå som gör att din smärta blir hanterbar i vardagen. Detta kombineras med enklare övningar för att stimulera hälsenan till uppbyggnad igen.

Problem 2: Oförmåga att återgå till löpning och annan belastning
Lösning: Ofta hänger smärtan i när du försöker att återgå till träning. Här krävs en strukturerad och gradvis ökad rehabplan för att återfå belastningstoleransen i hälsenan.

Problem 3: Felläkning och förtjockning av senan.
Lösning: Stötvågsbehandling är en väl etablerad behandlingsmetod för hälseneinflammation. Behandlingen stimulerar vävnaden till att läka om och läka rätt. Det kan göra lite ont under behandlingen, men ofta upplever man en direkt lindring efteråt. Vanligtvis utförs en serie på ca 4 behandlingar inom 4 veckor med stötvåg.

Boka tid för diagnos/fotanalys + individuellt fotprogram + stötvåg

Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓ eller ring våra bokningstelefonister

Nybesök: 880 kr
Återbesök: 760 kr

Ring och boka

Stockholm (webtidsbokning)

Hälsingegatan 2, vid Vasaparken och Odenplan

Göteborg (webtidsbokning)

Norra Allégatan 8, vid Järntorget

Linköping (webtidsbokning)

C/O First Class Gym, St Larsgatan 3, vid Resecentrum

Behandling 2 = Funktionell analys och träning för optimal fotfunktion

Vill du optimera chansen till en stark, dynamisk och välmående fot (så som den borde vara) som tål all den belastning du vill utföra och med minimerad risk att drabbas av de vanliga besvär vi drabbas av i fot, knä, höft, rygg osv? De flesta som börjar denna fotoptimering hos oss önskade att de funnit oss och börjat tidigare.

Postural analys och träning för dig som vill optimera belastningen genom hela din kropp.

Problem 1: Överbelastad och överkänslig hälsena
Lösning: I det initiala skedet är den viktigaste åtgärder att då ned belastningen på hälsenan. Vi hjälper dig att hitta en belastningsnivå som gör att din smärta blir hanterbar i vardagen. Detta kombineras med enklare övningar för att stimulera hälsenan till uppbyggnad igen.

Problem 2: Oförmåga att återgå till löpning och annan belastning
Lösning: Inom postural träning undersöks hela kroppens belastningsmönster och eventuella snedbelastningar uppmärksammas och korrigeras. Detta leder till en omfördelning av belastning som ger en direkt lindring av dina besvär.

Boka tid för funktionell analys och träning för optimal fotfunktion

Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓ eller ring våra bokningstelefonister

Posturalt nybesök/återbesök: 2250 kr

Ring och boka

Stockholm (webtidsbokning)

Hälsingegatan 2, vid Vasaparken och Odenplan

Göteborg (webtidsbokning)

Norra Allégatan 8, vid Järntorget

Produkter & tjänster

Kombineras med behandlingar för optimalt omhändertagande

Hälkil för direkt minskad belastning och smärta

⭐️ ⭐️ ⭐️

En hälkil ger lättnad för hälsenan, vadmusklerna, baksidan av foten och hälen. Genom att höja hälen minskas rörelseomfånget för vadmusklerna och hälsenan, samtidigt som kroppsvikten fördelas från baksidan av foten mot framsidan. Detta resulterar i en avlastning för hälsenan, vadmusklerna, hälkudden, hälbenet och fästet för plantarfascian i hälbenet.

Hälkudden är konstruerad för att vara komprimerbar, vilket innebär att dess höjd kan variera beroende på belastningen. Detta gör att den kan dämpa stötar från underlaget vid varje steg. Trots detta behåller den sin stabila form och behåller sin funktionella höjd.

Jag vill köpa Hälkil

Hälseneskydd för omgående avlastning och smärtlindring

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Hälseneskyddet CoTEX Achillex, utformat för att behandla hälseneinflammation, innehåller en pelott som omsluter hälsenan och en hälkudde, dessa är fastsydda i en kompressionstickad strumpa. Målet med detta skydd är att erbjuda kompression, minska svullnad, lindra smärta och minska belastningen på hälsenan.

CoTEX Achillex har två viskoelastiska silikonpelotter som är placerade på insidan och utsidan av hälsenan för att öka kompressionen och stimulera hälsenan. Den avlastande hälkudden är tillverkad av viskoelastisk silikon och har en höjd på 6 mm när den är belastad. Genom att höja hälen med några millimeter minskar det belastningen på hälsenan under stående, gång och löpning. För att undvika ojämn benlängd ingår även ett par hälkuddar för den andra foten i Achillex-paketet.

Achillex är en kombinerad ortos som ger avlastning och enkel behandling för hälseneinflammation i en och samma produkt.

Jag vill köpa Hälseneskydd

Medicinsk hemlaser av högsta kvalitet

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Våra kroppar är skapta för att agera på solens ljus. Genom att belysa vävnader med enskilda ljus-våglängder (laser) så stimuleras aktiviteter i cellen så att de gör ännu mer av det de ska. Laser “matarn cellen med energi” och cellen gör det den ska. Forskningen visar att smärta, svullnad och inflammation minskar samt att läkning går snabbare och bättre.

Här är den bästa hemlasern. Modell 635 är den bästa för hälseneinflammation. Den är svensktillverkad, enkel att använda, har säkerställd effekt och med våra hembehandlingsriktlinjer och tips kan du enkelt behandla dig själv flera gånger per dag. PS. Gillar du den jättemycket och vill ha kvar den i ditt hemapotek så kan du köpa en begagnad laser till bra rabatt.

Vi rekommenderar att du hyr lasern för minst två veckor och behandlar enligt våra riktlinjer (som du får när du hyr lasern)

Jag vill hyra en hemlaser
Jag vill köpa en hemlaser

Fördjupad information om Hälseneinflammation/Hälsenetendinopati

Varför uppstår hälseneinflammation?

Hälseneinflammation, även känd som hälsenetendinopati, utlöses av överbelastning av hälsenan, ofta föranledd av aktiviteter såsom löpning och hopp. Det kan dock uppstå av många andra typer av träning också. Hos motionärer är överbelastningen ofta en följd av snabb ökning av träningsintensiteten eller träningsdosen, medan elitidrottare ofta drabbas efter att ha utsatt sina senor för hög belastning under en längre tid.

Vem drabbas av hälseneinflammation?

Hälseneinflammation är primärt en idrottsskada som kan påverka utövare inom en rad olika sporter på alla nivåer, även om idrotter med betydande löpning är särskilt utsatta. Vanligtvis drabbas medelålders individer. Barn och ungdomar är sällan drabbade.

Det finns flera faktorer som kan öka risken för att utveckla hälseneinflammation, inklusive:

  1. Tidigare skador på skelett eller senor i benet.
  2. Måttlig eller hög alkoholkonsumtion.
  3. Användning av vissa typer av antibiotika, såsom ofloxacin.
  4. Begränsad rörlighet i foten, speciellt i dorsalflexion (böjning uppåt).
  5. Svaghet i plantarflexion (böjning nedåt) i foten.

Anatomi och utveckling av skadan

Hälsenan är den gemensamma senan för de djupa och ytliga vadmusklerna och sträcker sig längs baksidan av underbenet, där den fäster i hälbenet. Senan består av senceller som bildar ett välorganiserat nätverk omgivet av bindväv. Denna bindväv innehåller blodkärl och nerver. Vid belastning uppstår naturligt små skador på senan, vilka normalt läker genom en inflammatorisk process som inleder korrekt reparation och återuppbyggnad av senstrukturen. Vid hälseneinflammation misslyckas kroppen med att initiera denna inflammation, vilket resulterar i en felaktig läkning. Sencellerna minskar i vissa delar av senan medan de ökar i antal på andra områden. Det förekommer även en ökning av grundsubstansen, som i jämförelse med frisk sena innehåller en övervägande andel proteinkedjor istället för sockerkedjor. Denna ökning av grundsubstans leder till minskad mängd typ 1 kollagen och en mer allmän oordning av kollagenstrukturen, vilket medför att senan blir svagare. Dessutom ökar kärlinväxten till senan. Alla dessa faktorer tillsammans resulterar i en försvagad och förtjockad samt smärtande hälsena.

Prognos

Studier har visat att med icke-kirurgisk behandling blir mellan 50-100 procent av patienterna skadefria efter ett år, medan kirurgisk behandling resulterar i att cirka 70-80 procent blir skadefria. Patienter som utför sin hemträning på rätt sätt har bättre chanser att snabbare återhämta sig. En svensk studie har dessutom visat att 80 procent av patienterna blev bättre efter att ha genomfört ett träningsprogram som inkluderade regelbunden excentrisk och koncentrisk träning under 12 veckor.

Jag har smärta i min hälsena, men det har aldrig varit tjock eller svullen. Är det ändå hälseneinflammation?

Troligtvis, ja. Vid smärta i hälsenan hos vuxna som uppkommit utan ett klart skadetillfälle är det oftast hälseneinflammation. I det första skedet är senan oftast inte förtjockad. Detta kommer om processen fortsätter åt fel håll. Ta hjälp och hindra detta innan det uppkommer!

Jag kan inte ha skor på mig för det gör ont av trycket mot hälsenan, vad beror det på?

Om det förekommer mycket tryckkänslighet mot baksidan av hälen kan det bero på att en slemsäck vid hälsenan är inflammerad. Detta kan uppstå separat eller i kombination med hälseneinflammation. För att behandla slemsäcken är avlastning och vila viktigt. Vi kan hjälpa dig med bedömning och behandling av detta.

Vår fotvård är även för dig som redan testat (nästan) allt

Eftersom vi hjälper dig att röra dig och belasta på rätt sätt och behandlar avvikelser sker per automatik flera förbättrande kedjereaktioner i kroppens relaterade system som det neuromuskulära, lymfsystemet, led-muskel, smärtreceptor-perifera och centrala nervsystemet, ditt beteende i vardagen mm.

Till skillnad från övriga vanliga behandlingsmetoder i vården behandlas här foten och kroppen i sin helhet – som en enhet. Vi tar hänsyn till många olika system och hela din kropp, om du önskar vår hjälp med det.

Jag tycker stötvågsbehandling verkar läskigt. Är det absolut nödvändigt?

Nej, du kan absolut nå full återhämtning även utan stötvågsbehandling. Detta används framförallt om du haft besvär mer än 3 månader och inte fått effekt av enbart träning. Men det kan användas tidigare än så också. Behandlingen brukar vara väldigt effektivt och därför rekommenderar vi ofta stötvåg vid hälseneinflammation. Det går även att behandla med laser och EPTE vid dessa besvär.

Därför ska du välja Ortomed fotspecialister

Vi är fotspecialister. Vi är genuint intresserade av fotens funktion, förmåga och vilka krav som ställs på den, vilka skador och sjukdomstillstånd den drabbas av. Vi kan fotanalys, diagnostik, vilka vanliga och avancerade behandlingar som är lämpliga och när de ska sättas in. Vilken egenvård, självbehandling och medicinsk träning du kan (ska) hjälpa till med, vilka hjälpmedel och skor som ytterligare snabbt förbättrar din aktivitetsförmåga och samtidigt underlättar läkning. Vi vet också hur hela din fotfunktion kan optimeras för effekt högre upp i kroppen och vårt mål är att du kommer ifrån oss i bättre form än du var i innan ditt besvär började.

Det mesta av det vi anser behövs erbjuder vi dessutom själva

Med vår unika bredd av medicinska åtgärder vill vi att din/vår vård blir så effektiv som den bör vara. Om vi anser att du ska få vidare undersökning med skelettröntgen, magnetkamerundersökning eller bedömning för operativ åtgärd så remitterar vi dig vidare.

Mjuka eller hårda inlägg eller specialinlägget hälkoppsinlägg?

Dina fötter är unika och dina förutsättningar, krav och mål likaså. Därav har vi en bredd av olika typer av inlägg samt olika sätt att ta avtryck av din fot och fotbelastning. Vi rekommenderar och tillverar den typ av inlägg vi anser bäst kommer hjälpa DIG

Vi har utbildat ortopedingenjörer, fysioterapeuter och naprapater i diagnostik av hälsmärta och tillverkning av hälkoppsinlägg i Sverige, Finland och Åland och vi har kunder som flyger från England, reser från Norge samt norra, södra och östra Sverige för att få vår hjälp. Vårdcentraler, läkare och försäkringsbolag remitterar till oss för att vi ska hjälpa deras kunder.

Fotdiagnostik, fotbehandling och fotrehab

Vi har jobbat med diagnostik, behandling och rehabilitering av fotens skador samt fotens biomekanik i över 20 år och har under åren utvecklat träffsäker fotvård. Hos oss får du därav ett tryggt och säkert medicinskt omhändertagande av dina fötter och fotrelaterade besvär.

Postural träning och analys hos Ortomed

Hur många besök krävs?

Vid hälseneinflammation räcker ofta ett besök för att att ställa diagnos och påbörja träning samt göra en första stötvågsbehandling om behov finns av detta. Därefter behövs ofta 3-4 återbesök om stötvågsbehandling ska utföras. Om stötvågsbehandling inte ska tillämpas behovs ofta 1-3 återbesök.

Boka tid och kom igång

Dina fötter är unika och hur de belastas och fungerar avgör din fotfunktion och kapacitet vidare upp i kroppen

Hälseneinflammation och dålig fotfunktion hämmar dig varje dag, oftast i onödan. Utifrån vår strukturerade analys, säkra diagnostik, ortopedteknisk avlastning och direkta medicinska åtgärder hjälper vi dig att kunna belasta foten bättre direkt och på lång sikt.

Våra seniora fotspecialister diagnostiserar, avlastar, behandlar, ger skoråd och förebygger

Vid hälseneinflammation är stötvåg ett förstahandsval för att ge direkt lindring och ökad aktivitetsförmåga. Orsaken till hälseneinflammation kan vara flera och med vår expertis får du hjälp att åtgärda de faktorerna.

⬇︎⬇︎

Ortopedteknik + Fotspecialiserad fysioterapi + Ortopedisk medicin + Postural träning = Holistisk vård för foten

Vi har kombinerat ortopedteknik, ortopedisk och postural medicin samt behandling med hemlaser och utvecklat ett gediget omhändertagande för fotens smärt- och sjukdomstillstånd. Vid besök för hälseneinflammation erbjuder vi de bästa medicinska åtgärderna där målet är att du redan efter första besöket är omgående förbättrad och på tydlig väg mot en mer optimalt fungerande fot utan smärta och negativ aktivitetspåverkan.

Referenser

  • J. L. Cook, K. M. Khan, C. Purdam. Achilles tendinopathy, Manual Therapy.
  • Håkan Alfredson, J. Cook. A treatment algorithm for managing Achilles tendinopathy: new treatment options, Br J Sports Med.
  • Karin Grävare Silbernagel. Achilles Tendinopathy Evaluation and Treatment, Avhandling
  • Thomas, J. L., Christensen, J. C., Kravitz, S. R., et al. The Diagnosis and Treatment of Heel Pain: A Clinical Practice Guideline–Revision 2010
  • van der Vlist ACBreda SJOei EHG, et al
    Clinical risk factors for Achilles tendinopathy: a systematic review

Författare / skribent

Mattias Bergendahl, legitimerad fysioterapeut. Ortoped-fysioterapeut specialiserad inom ortopedteknik, idrottsmedicin, ortopedisk medicin. Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka tid

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID