Ont i nacken

Behandling i Göteborg och Stockholm

Ont i nacke och skuldra

Ont och stel i nacken med benämningar som nackspärr, diskbråck, diskbuktning, sträckning och ”låsning” är mycket vanligt. De vanligaste orsakerna till smärta och stelhet i nacke och skuldra är spänningsrelaterad smärta samt smärta beroende på diskbuktning i nackkotpelaren. De två typerna är ganska karaktäristiska i sina sjukdomsbilder, men blandas ändå ofta ihop då patienter söker hjälp i vården. Genom en strukturerad ortopedmedicinsk klinisk undersökning stressar man de olika vävnaderna i syfte att ställa diagnos, vilket ligger till grund för behandling och egenvård. 

Vi på Ortomed Göteborg och Stockholm är vidareutbildade inom ortopedisk medicin och har lång erfarenhet av diagnostik, behandling och rehabilitering av nacksmärta och lägger stor vikt vid att ställa diagnos och finna orsaken till smärttillståndet och sedan informera om detta så lämplig behandling sätts in och så att egenvården har bäst effekt. Att patienten förstår sin skada är en viktig del för att underlätta läkningen och minska risken för återfall.

Ortomeds sjukgymnasters specialutbildning inom ortopedisk medicin (OMI, OMT och MDT-McKenzie) garanterar ett säkert och verksamt omhändertagande.

Boka tid

Priser: Nybesök 690 kr. Återbesök 550 kr. Vård online: 300 kr.
Obs! Högkostnadskort och frikort gäller ej.

Boka Vård online besök 
Vård online – videomöte

Boka tid i Göteborg
Webtidbok  |  Telefonbokning

Boka tid i Stockholm
Webtidbok  | Telefonbokning

Nackspärr

Diskprotrusion – diskbuktning är den vanligaste orsaken till så kallad nackspärr

Disken som orsak till smärta och stelhet i nacke och ner mot skuldra är mycket vanligt. Oftast finns en stelhet mer uttalad åt det ena hållet i nacken och smärta som vid huvudrörelse åt det onda hållet ger värk i nacken på samma sida och vidare ner mot insidan skulderbladet. Felaktigt beteende vid detta tillstånd kan leda till större diskbuktning och även diskbråck varför rätt diagnos, information och omhändertagande har klara fördelar. Både patient och många vårdgivare misstolkar denna sjukdomsbild som muskulär eftersom värken ofta placerar sig i muskelområde samt att ömma punkter och spända stråk i musklerna är en naturlig reaktion på skadan. Fel diagnos och orsakskoppling ökar risken för fel information och beteende, förvärrande av tillstånd, långsammare tillfrisknande och ökad risk för återfall. Vi vill gärna hjälpa dig med vår bedömning och vård vid nack- och skuldersmärta.

Spänningsrelaterad nack- och skuldersmärta

Den spänningsrelaterade nack- och skuldersmärtan är ofta liksidig både vad gäller smärtutbredning och eventuell stelhet. Smärtan är mer uttalad i muskelvävnaden och påverkas framför allt då muskeln belastas och inte så mycket av direkta huvudrörelser. Smärtan kan stråla upp från skuldra-axel upp längs nacksidorna eller ena nacksidan upp mot skallbasen. Inte sällan följer en relaterad huvudvärk i bakskallen och/eller upp längs sidan av huvudet. Felaktig hållning/positionering, ensidig arbetsbelastning av armarna eller psykologiska faktorer kan vara orsaken. Information och egenvård är viktigt. Akupunkturbehandling kan lindra besvären.

Behandling vid nack- och skuldersmärta

  • Information om nack- och skulderanatomi
  • Instruktion av egenvård och hållning
  • Led och muskelmobilisering och ledmanípulation
  • Akupunktur
  • Stötvågsbehandling

Bokning

Mottagningar

Öppettider

Mån-tor 8:00-18:00
Fredag 8:00-15:00

Omdömen

Professionell och kunnig fysioterapeut. Mycket effektiv handläggning. Betyg 5/5.

Ioannis B

Mycket bra behandling och bemötande. Betyg 5/5.

Cecilia W

Kanon! Proffsigt, bra bemötande och snabb service! Betyg 5/5.

Alexander S

Kunnig personal med enormt gott bemötande! Betyg 5/5

Eeva K V

Hög kompetens och proffessionelt bemötande, Rekomenderas! Betyg 5/5.

Lars H

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin. MDT/McKenzie C och OMT. Mer än 17 års erfarenhet av diagnostik och behandling av smärttillstånd i nacken och skuldra.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID