Ont i underben

Smärta i underbenet beror oftast på lokal skada eller överbelastning i vadmuskel, hälsena, benhinna eller fotled. En vadmuskelsmärta kan också vara refererad från en ryggproblematik. Välkommen att boka tid till oss i Göteborg eller Stockholm så hjälper vi dig med diagnos, egenvård och lämplig behandling.

Hälsenbesvär

Akuta besvär över häl och hälsena kan vara ett tecken på en delbristing av achillessenan. Det gör helt enkelt ont när du går och springer. Ofta mer i trappor. Långvariga besvär kan vara ett tecken på överbelastning och problem med stram ärrvävnad och nybildning av nervändar och blodkärl, vilket ökar smärtkänsligheten.

Gubbvad

Smärta, stumhet och stelhet i vadmuskeln som framför allt kommer under eller efter aktivitet där vadmuskeln belastas beror ofta på överansträngning eller bristning av muskelfibrer inne i muskelbuken. Tillståndet kallas ofta "gubbvad" då det ofta drabbar medelålders och äldre män. Med åren blir våra strukturer (ben, muskler, senor) känsligare och mer skadebenägna varför det är lätt att råka ut för olika typer av icke allvarliga skador och överbelastningar. Dessa kan komma oavsett om man varit väldigt försiktig i sin stegring av aktivitet, även om risken då minskar. Om du har vadmuskelproblem är du välkommen till oss så försöker vi hitta själva vävnadsskadan samt ser över din fot-knä-biomekanik för att se om det finns något bakomliggande till varför det uppstått. Vi instruerar egenvård samt erbjuder behandling i form av stötvågsbehandling, friktionsmassage, laserbehandling eller skoinlägg - vad vi finner vettigt för att snabbast få dig i form igen.

Benhinneinflammation / Medial tibiasyndrym

Benhinnneinflammation (medialt tibiasyndrom) har i de flesta fall sin orsak i överbelastning och irritation av muskulatur som fäster på skenbenet. Det är egentligen mer korrekt att kalla det för tendinit (senfästesinflammation) då det oftast är muskel/muskelsena som överansträngts. Symtomen förläggs ofta vid insidan av skenbenet ca 10-15 cm från ankeln, ibland även på dess utsida. Aktivitet provocerar som regel ytterligare. Det kan kännas ömt och svullet då man trycker mot skenbenskanten.

Fotledsstukning

När du trampar snett, med belastning på utsidan av foten och foten stukas skadas framför allt ledskapsel och de stabiliserande ligamenten vid den yttre fotknölen (laterala malleolen). Ibland skadas även muskelsenor. Om foten stukas med belastning på insidan skadas de inre ligamenten. Beroende på hur allvarligt man skadar sig klassificeras skadan som grad 1, 2 eller 3 (lindrig, medel, svår). Den senare involverar fullständig ruptur av ledband och/eller fraktur. Det vanligaste är dock att det gör ont att gå och stå. Foten svullnar och ett större blåmärke kan framträda så småningom. Det gör ont att stödja på foten, men de flesta klarar sig utan kryckkäppar. Klarar du ej att belasta foten alls skall du söka till en akutmottagning.

Boka tid - Ring eller boka själv!

Ring 010-178 78 90 för att få hjälp med bokning eller klicka på Göteborg eller Stockholm här under så kommer du till respektive webtidbok, men se gärna vår prislista först. Där får du lite mer information om vilken förstabesökstid som lämpar sig för dig. Välkommen!
Webtidbok Göteborg - Boka en tid till Ortomed Göteborg Webtidbok Stockholm-Kista. Boka tid till Ortomed Stockholm-Kista.

Besöksadress

Ortomed Göteborg
Norra Allégatan 8
413 01 Göteborg

Ortomed Stockholm-Kista
c/o Friskis & Svettis
Knarrarnäsgatan 3
164 40 Kista

Boka tid: 010–178 78 90
Kontakta oss
Copyright Ortomed Sverige AB