Hälkuddesyndrom
Smärta i en eller båda hälarna på grund av skadad hälkudde
I denna artikel får du symtom, orsak och lösningar
Fotexperter i Stockholm och Göteborg
Hälkuddesyndrom innebär smärta i en eller båda hälar vid belastning. Syndromet är ofta långvarigt och orsakar mycket lidande. Med rätt behandling kan du minska dina symtom och bli mer aktiv igen.
Har du en molande smärta under hälarna vid långvarigt stående eller gående? Speciellt på hårda underlag? Tycker du att det är obekvämt eller smärtsamt att gå barfota?
⬇︎
Känner du att dessa besvär påverkar din vardag så att du lider, får sämre humör eller inte kan göra de aktiviteter du önskar?
⬇︎
Då är det bra att du gör något så att du blir av med problemen och kan fungera bättre igen. Vi hjälper dig hur.
script
De vanligaste symtomen vid hälkuddesyndrom:
- Utbredd smärta under hela hälens undersida
- Randömhet, smärta runt sidor och baksida av hälen
- Smärta som förvärras vid aktivitet och långvarig belastning
- Smärtan avtar i vila och kommer först vid längre belastning, ingen igångsättningssmärta
- Sämre vid belastning barfota och på hårda underlag
- Långvarig smärta som kan pågå i månader eller till och med år
Varför smärtar det i hälarna?
Det som orsakar smärta vid hälkuddesyndrom varierar, hälkudden i sig gör sällan ont men det yttersta lagret på skelettet, periostret, kan vara orsaken till smärta.
Orsaken till att denna struktur kan göra ont är att hälkudden, den stötdämpande kudden under våra hälar, tunnas ut eller skadas. Denna förändring i hälkudden kan uppstå som följd trauma, annan sjukdom eller vara en åldersrelaterad förändring.

- Mellan huden och hälbenet sitter hälkudden. Hälkudden består av fett som hålls samman av ett nät av bindväv. Denna stötdämpande struktur finns för att minska belastning mot hälben och plantarfascia under hälen vid belastning.
- När vi utsätter hälkudden för hög belastning under längre tid, men även som del av naturligt åldrande, kan hälkudden minska i tjocklek.
- Detta kan uppstå som följd av långvarig, hög belastning, men även på grund av vårt naturliga åldrande.
- Det nät av bindväv som håller ihop fettet förlorar sin elastisitet eller skadas, vilket leder till att hälkudden trycks ut åt sidorna och resulterar i en tunnare hälkudde vid belastning.
- Hälen förlorar då ett skyddslager och belastningen mot hälbenet kan orsaka smärta.

Biomekanikens inverkan
Foten har två valv som är särskilt betydelsefulla för risken att nerver kläms mellan tårnas ben.
En “frisk och vältränad fot” har ett normalhögt och normalsviktande medialt (rött) och främre (blått) valv. Belastningen över foten är då jämnt fördelat mellan fram och bakfot samt insida och utsidan av foten.
Styvare fötter med höga fotvalv och begränsad svikt kan leda till sämre tryckfördelning mellan fotens belastningspunkter. Överdriven pronationsrörelse och plattfothet kan även det leda till en högre belastning mot hälens insida.
Våra rekommenderade åtgärder vid Hälkuddesyndrom
“Behandlingar” är de du kommer in till en av våra mottagningar för att få hjälp med. “Produkter & tjänster” är sådana vi rekommenderar att du beställer hem och använder hemma. Du kan köpa med dig direkt hos vårdgivaren eller beställa hem i vår shop.
Om du kombinerar behandlingar och produkter & tjänster så optimerar du dina förutsättningar att bli bättre omgående och på lång sikt.
Behandlingar
Börja med åtgärd 1 eller 2. De ger en direkt effekt och en långsiktig lösning.
1. Diagnostik + avlastning med tejpning, hälkoppsinlägg eller skoinlägg ✅
Vårt förstaval. Dessa ger optimal avlastning och hjälper ofta direkt och långsiktigt. LÄS MER & BOKA.
2. Diagnostik + fotmobilisering + övningar + kliniklaser ✅
Boka ett besök för individuell fotanalys och utformat träningsprogram samt behandling – för långsiktig bättre fotfunktion. LÄS MER & BOKA.
3. Funktionell analys och träning för optimal postural fotfunktion
Boka postural analys och träning om du verkligen vill optimera inte bara din fot utan för en effektiv belastning och kraftöverföring genom hela kroppen. Få en friskare och starkare fot som kommer hjälpa mot Mortons och motverka de flesta andra besvär som kan drabba din fot liksom vävnader och leder längre upp i kroppen. LÄS MER & BOKA.
Produkter & tjänster
Avlastning, rörlighets och fotkontrollsövningar och väldämpade skor.
Hälkoppar & skoinlägg ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Dessa ger direkt lindring genom att minska belastning mot den smärtande hälen.
Bra skor vid Hälkuddesyndrom ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Rätt skor optimerar förutsättningarna för lindring hälkuddesyndrom. Dessutom minskar de riskan för de flesta andra skador foten drabbas av.
Hemlaser ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Hyr en hemlaser och behandla dig varje dag utifrån våra instruktioner. Ger direkt smärtlindring och stimulerar läkningsprocessen i och kring nerven. Lägg till detta om du vill optimera förutsättningarna för snabb fotfunktionsförbättring och läkningstakt eller om ditt besvär är svårläkt. LÄS MER & BESTÄLL.
Behandling 1 = Hälkoppar eller skoinlägg för avlastning vid hälkuddesyndrom ✅
Hälkoppar som håller ihop hälkudden och fördelar trycket över fotsulan, skoinlägg eller tejpning är vårt förstaval i behandling av hälkuddesyndrom. Avlastningen ger ofta en direkt förbättring av dina symtom och ökar aktivitetsförmågan.

Problem 1: Tunna, utsjunkna hälkuddar
Lösning: Hälkopp hjälper hälkudden att hålla sin höjd och minska belastning mot hälbenet.
Problem 2: Nedsatt tryckfördelning av hälen genom höga fotvalv och styva fötter eller pronerad fotställning.
Lösning: Hälkopp och skoinlägg stödjer och hjälper foten att fördela trycket bättre. Belastning mot hälen fördelas bättre och du kan gå och stå mer.
Varför ska du göra dina hälkoppar och ortopediska inlägg hos oss?
Vi kan fotbiomekanik och fotmedicin och har arbetat med fotdiagnostik och tillverkning av ortopediska skoinlägg i över 20 år. Vi använder olika typer av metoder för att göra ett avtryck av foten utifrån dina unika förutsättningar och har sedan ett brett urval av inläggstyper och material för att bygga ett inlägg som avlastar just din fot på bästa sätt. Alla våra inlägg är dynamiska, vilket innebär att att de är avlastande där det behövs och sviktar där de ska för att bibehålla fotens funktion med att ta upp, fördela, lagra och utveckla den kraft som den utsätts för. Vi vill helst att du inte ska ha ett inlägg och strävar därför efter att det bara ska ge den avlastning och stimulans som behövs och att du sedan med rätt fot-träning stärker din fot så att den klarar sig själv, utan inlägg. Ibland är dock förutsättningarna så att din fot och livssituation lämpar sig för kontinuerligt användande. Vi är alla olika.
Försäkringsbolagen, Göteborgsstad, allsvenska fotbollsklubbar, vårdcentraler och företag skickar sina kunder och anställda till oss för hjälp med fotmedicin och skoinläggstillverkning.
(script)
Boka tid för diagnos och inlägg
Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓
Diagnos + 1 par hälkoppar: 1490kr
Diagnos + 2 par hälkoppar: 2290kr
Diagnos/fotanalys + 1 par skoinlägg: 1990 kr
Diagnos/fotanalys + 2 par skoinlägg: 2990 kr
Stockholm (webtidsbokning)
Hälsingegatan 2, vid Vasaparken och Odenplan
Göteborg (webtidsbokning)
Norra Allégatan 8, vid Järntorget
Behandling 2 = Nybesök eller återbesök hos fotspecialist ✅
Nybesök för dig som inte varit hos oss innan, annars bokar du återbesök. Vid besöket får du diagnos, och behandling med tejpning av hälkudden, individuella fotstärkande övningar samt en behandling med vår kliniklaser.

Problem 1: Tunna, utsjunkna hälkuddar
Lösning: Tejpning hjälper att hålla hälkudden på plats och minska belastning mot hälbenet.
Problem 2: Nedsatt tryckfördelning av hälen genom höga fotvalv och styva fötter eller pronerad fotställning.
Lösning: Fotspecifik träning hjälper dig att öka rörlighet och ändra rörelsemönster och belastningsbild.
Boka tid för diagnos/fotanalys + individuellt fotprogram + kliniklaser
Välj tid själv på önskad ort via knapparna här nedan ↓
Nybesök: 880 kr
Återbesök: 760 kr
Stockholm (webtidsbokning)
Hälsingegatan 2, vid Vasaparken och Odenplan
Göteborg (webtidsbokning)
Norra Allégatan 8, vid Järntorget
Behandling 3 = Funktionell analys och träning för optimal fotfunktion
Vill du optimera chansen till en stark, dynamisk och välmående fot (så som den borde vara) som tål all den belastning du vill utföra och med minimerad risk att drabbas av de vanliga besvär vi drabbas av i fot, knä, höft, rygg osv? De flesta som börjar denna fotoptimering hos oss önskade att de funnit oss och börjat tidigare.

Problem 1: Känslig häl
Lösning: Med en optimerad biomekanik och förmåga att vidhålla denna vid alla olika belastningstyper minskar belastningen på hälen.
Problem 2: Lågt medialt och/eller lågt främre fotvalv.
Lösning: Med en funktionellt tränad fot skapas de bästa förutsättningarna för fotens valv.
Problem 3: Mer ont av att stå och gå, framför allt i vissa skor och på hårda underlag.
Lösning: Med en positionering av dina fötter och en optimerad biomekanik i foten och vidare upp i kroppen tål foten bättre tuffare belastning.
Boka tid för funktionell analys och träning för optimal fotfunktion
Välj tid själv via knapparna här nedan ↓
Posturalt nybesök/återbesök: 2250 kr
Göteborg (webtidsbokning)
Norra Allégatan 8, vid Järntorget
Produkter & tjänster
Kombineras med behandlingar för optimalt omhändertagande
Produkter & tjänster
Kombineras med behandlingar för optimalt omhändertagande


Medicinsk hemlaser av högsta kvalitet ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Våra kroppar är skapta för att agera på solens ljus. Genom att belysa vävnader med enskilda ljus-våglängder (laser) så stimuleras aktiviteter i cellen så att de gör ännu mer av det de ska. Laser “matarn cellen med energi” och cellen gör det den ska. Forskningen visar att smärta, svullnad och inflammation minskar samt att läkning går snabbare och bättre.
Här är den bästa hemlasern. Den är svensktillverkad, enkel att använda, har säkerställd effekt och med våra hembehandlingsriktlinjer och tips kan du enkelt behandla dig själv flera gånger per dag. PS. Gillar du den jättemycket och vill ha kvar den i ditt hemapotek så kan du köpa en begagnad laser till bra rabatt.
Vi rekommenderar att du hyr lasern för minst två veckor och behandlar enligt våra riktlinjer (som du får när du hyr lasern)
Fördjupad information om Hälkuddesyndrom

Vad är Hälkuddesyndrom?
Hälkuddesyndrom kallas det sjukdomstillstånd där benhinnan runt hälbenet, kalkaneus, smärtar vid normal belastning. Syndromet benämns även Calcaneodyni, hälkuddeinsufficiens, trampdyneinflammation, inflammation i trampdynan, uttrampad hälkudde eller hälkuddeatrofi.
Smärta från hälen kan orsakas av överbelastning eller trauma mot hälen och kan finnas oavsett om hälkudden är tunn eller normal. Hårda slag mot hälkudden och mycket belastning över tid mot densamma kan orsaka smärttillstånd. Att hoppa och landa på fötterna från höga höjder och att arbeta på hårt golv i hårda platta skor är riskfaktorer till att smärtan kan uppstå.
Behandling som rekommenderas vid hälkuddesyndrom är framför allt avlastning av hälkudde och hälbenet. Detta genom väldämpade skor, tejpningsteknik, skoinlägg eller hälkoppsinlägg. Det krävs ofta en avlastning under en lång tid för att få god effekt.
Varför får man Hälkuddesyndrom?
Hälkuddesyndrom uppstår som följd av akut eller långvarigt hög belastning mot häl och hälben. Den vanligaste förklaringsmodellen till smärta vid hälkuddesyndrom är att hälbenets yttersta lager, periostret, blir irriterad som följd av belastning.
När vi åldras ändras vår förmåga till att bibehålla elasticitet i vävnader i kroppen. I hälen kan det leda till att det kollagena fibernät som håller ihop fettvävnaden under hälen förlorar sin stötdämpande förmåga. Detta leder till att skyddet mot hälbenet minskar och belastningen kan bli större än vad det tolererar.
Långvarigt hög belastning mot hälen kan leda till irritation även om hälkudden har en god stötdämpande förmåga. Traumatisk skada på hälkudden, där fibernätverket tar skada, kan reducera stötdämpningsförmågan.
Vilka drabbas?
Hälkuddesyndrom drabbar i högre utsträckning äldre (>40 år) än yngre individer, men det finns sannolikt även en genetisk inverkan på hälkuddens förmåga att motstå belastning. Att gå eller springa barfota eller i hårda skor på hårt underlag utsätter hälkudde och hälben för en stor belastning som över tid kan leda till utveckling av hälkuddesyndrom. Övervikt leder till en ökad belastning mot hälarna som ökar risken för att utveckla hälkuddesyndrom. Individer med rheumatisk sjukdom och diabetes lider högre risk för att drabbas.
Hur kan Hälkuddesyndrom undvikas?
Det finns många faktorer som påverkar risken för att drabbas av hälkuddesyndrom. Av dessa är det inte möjligt att påverka alla, men att undvika att gå barfota på hårda underlag och använda mjuka, väldämpade skor kan minska risken för att drabbas. Att hålla nere kroppsvikt leder också till en minskad belastning mot hällkudden.
Vår fotvård är även för dig som redan testat (nästan) allt
Eftersom vi hjälper dig att röra dig och belasta på rätt sätt och behandlar avvikelser sker per automatik flera förbättrande kedjereaktioner i kroppens relaterade system som det neuromuskulära, lymfsystemet, led-muskel, smärtreceptor-perifera och centrala nervsystemet, ditt beteende i vardagen mm.
Till skillnad från övriga vanliga behandlingsmetoder i vården behandlas här foten och kroppen i sin helhet – som en enhet. Vi tar hänsyn till många olika system och hela din kropp, om du önskar vår hjälp med det.
Därför ska du välja Ortomed fotspecialister
Vi är fotspecialister. Vi är genuint intresserade av fotens funktion, förmåga och vilka krav som ställs på den, vilka skador och sjukdomstillstånd den drabbas av. Vi kan fotanalys, diagnostik, vilka vanliga och avancerade behandlingar som är lämpliga och när de ska sättas in. Vilken egenvård, självbehandling och medicinsk träning du kan (ska) hjälpa till med, vilka hjälpmedel och skor som ytterligare snabbt förbättrar din aktivitetsförmåga och samtidigt underlättar läkning. Vi vet också hur hela din fotfunktion kan optimeras för effekt högre upp i kroppen och vårt mål är att du kommer ifrån oss i bättre form än du var i innan ditt besvär började.
Det mesta av det vi anser behövs erbjuder vi dessutom själva
Med vår unika bredd av medicinska åtgärder vill vi att din/vår vård blir så effektiv som den bör vara. Om vi anser att du ska få vidare undersökning med skelettröntgen, magnetkamerundersökning eller bedömning för operativ åtgärd så remitterar vi dig vidare.
Mjuka eller hårda inlägg eller specialinlägget hälkoppsinlägg?
Dina fötter är unika och dina förutsättningar, krav och mål likaså. Därav har vi en bredd av olika typer av inlägg samt olika sätt att ta avtryck av din fot och fotbelastning. Vi rekommenderar och tillverar den typ av inlägg vi anser bäst kommer hjälpa DIG
Vi har utbildat ortopedingenjörer, fysioterapeuter och naprapater i diagnostik av hälsmärta och tillverkning av hälkoppsinlägg i Sverige, Finland och Åland och vi har kunder som flyger från England, reser från Norge samt norra, södra och östra Sverige för att få vår hjälp. Vårdcentraler, läkare och försäkringsbolag remitterar till oss för att vi ska hjälpa deras kunder.
Fotdiagnostik, fotbehandling och fotrehab
Vi har jobbat med diagnostik, behandling och rehabilitering av fotens skador samt fotens biomekanik i över 20 år och har under åren utvecklat träffsäker fotvård. Hos oss får du därav ett tryggt och säkert medicinskt omhändertagande av dina fötter och fotrelaterade besvär.
Hur många besök krävs?
Vid Hälkuddesyndrom räcker ofta ett besök för att att ställa diagnos och tillverka ett avlastande inlägg och föreslå fortsatt fotomhändertagande, men vill du att vi hjälper dig vidare med att optimera din fotfunktion med exempelvis specifika övningar eller om vi ska hjälpa dig med läkningsstimulerande behandling som laser rekommenderas ~3 återbesök.
Dina fötter är unika och hur de belastas och fungerar avgör din fotfunktion och kapacitet vidare upp i kroppen
Hälkuddesyndrom och dålig fotfunktion hämmar dig varje dag, oftast i onödan. Utifrån vår strukturerade analys, säkra diagnostik, ortopedteknisk avlastning och direkta medicinska åtgärder hjälper vi dig att kunna belasta foten bättre direkt och på lång sikt.
Våra seniora fotspecialister diagnostiserar, avlastar, behandlar, ger skoråd och förebygger
Vid Hälkuddesyndrom är hälkoppar, skoinlägg och tejpning ett förstahandsval för att ge direkt avlastning och ökad aktivitetsförmåga. Orsaken till hälkuddesyndrom kan vara flera och med vår expertis får du hjälp att åtgärda de faktorerna.
⬇︎⬇︎
Ortopedteknik + Fotspecialiserad fysioterapi + Ortopedisk medicin + Postural träning = Holistisk vård för foten
Vi har kombinerat ortopedteknik, ortopedisk och postural medicin samt behandling med hemlaser och utvecklat ett gediget omhändertagande för fotens smärt- och sjukdomstillstånd. Vid besök för hälkuddesyndrom erbjuder vi de bästa medicinska åtgärderna där målet är att du redan efter första besöket är omgående förbättrad och på tydlig väg mot en mer optimalt fungerande fot utan smärta och negativ aktivitetspåverkan.
Referenser
Yi, T. I., Lee, G. E., Seo, I. S., Huh, W. S., Yoon, T. H., & Kim, B. R. (2011). Clinical characteristics of the causes of plantar heel pain. Annals of Rehabilitation Medicine, 35(4), 507. https://doi.org/10.5535/arm.2011.35.4.507
Yi, T. I., Lee, G. E., Seo, I. S., Huh, W. S., Yoon, T. H., & Kim, B. R. (2011b). Clinical characteristics of the causes of plantar heel pain. Annals of Rehabilitation Medicine, 35(4), 507. https://doi.org/10.5535/arm.2011.35.4.507
Chang, A. H., Rasmussen, S. Z., Jensen, A. E., Sørensen, T., & Rathleff, M. S. (2022). What do we actually know about a common cause of plantar heel pain? A scoping review of heel fat pad syndrome. Journal of Foot and Ankle Research, 15(1). https://doi.org/10.1186/s13047-022-00568-x
Chueh-HungWu et al. Altered stiffness of microchamber and macrochamber layers in the aged heel pad: Shear wave ultrasound elastography evaluation. Journal of the Formosan Medical Association. Volume 117, Issue 5, May 2018
Che-YuLin et al. Spatial-dependent mechanical properties of the heel pad by shear wave elastography. Journal of Biomechanics, Volume 53, 28 February 2017
Scott C.Wearing. Bulk compressive properties of the heel fat pad during walking: A pilot investigation in plantar heel pain. Clinical Biomechanics. Volume 24, Issue 4, May 2009
Författare / skribent
Mikael Boije af Gennäs, legitimerad senior fysioterapeut. Ortoped-fysioterapeut specialiserad inom ortopedisk medicin och ultraljudsdiagnostik. Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.