Ont i hälsenan

Ont i hälsena och hälsenefäste beror vanligtvis på överbelastning och drabbar både idrottare och "vanligt folk". Tillståndet kallas vanligtvis hälseneinflammation även om det oftast inte föreligger inflammation i senan. Det är andra orsaker till att senan smärtar. Skadan drabbar framför allt vuxna men ibland även barn. Både vuxna och barn drabbas också av överbelastning och smärta i själva hälsenefästet på baksidan av hälbenet. Vanliga symtom är smärta och stelhet framför allt på morgonen eller vid startstegen efter vila samt även under träning eller efter sådan.

Ont i hälsenan i Göteborg och Stockholm

Fysioterapeuterna hos oss på Ortomed träffar många löpare och promenerare med smärta och stelhet i hälsena eller hälsenefäste. Vi diagnostiserar, behandlar, lär ut egenvård och instruerar individuella träningsprogram för att på bästa sätt bli besvärsfri och fortast möjligt igen tåla den aktivitet och träning man önskar. Vi har genom åren arbetat fram flera verksamma metoder och när det gäller hälseneinflammation och hälsenefästesinflammation erbjuder vi stötvågsbehandling, laserbehandling, tvärfriktionsmassage, ortopediska skoinlägg och ortopediska fotortoser samt specialdämpade skor.

Boka tid - Ring eller boka själv!

Ring 010-178 78 90 för att få hjälp med bokning eller klicka på Göteborg eller Stockholm här under så kommer du till respektive webtidbok, men se gärna vår prislista först. Där får du lite mer information om vilken förstabesökstid som lämpar sig för dig. Välkommen!
Webtidbok Göteborg - Boka en tid till Ortomed Göteborg Webtidbok Stockholm-Kista. Boka tid till Ortomed Stockholm-Kista.

Våra åtgårder vid smärta i hälsena och helsenefäste

Vi är vidareutbildade i OMI (ortopedisk medicin) och därmed specialiserade på att finna vävnadsskadan och ställa klinisk diagnos. Rätt diagnos är förstås viktigt. Vi påverkar läkningen med stötvågsbehandling eller tvärfriktionsmassage samt förändrar belastningen av den överbelastade vävnaden med ortopediska skoinlägg eller fotortoser beroende på var hälsenebesväret sitter och hur din anatomi ser ut. Vi provar även ut specialdämpade skor (Joyaskor), vilka är extremt väldämpade och i många fall reducerar dessa direkt besvären för våra patienter.

Hälseneinflammation

Hälseneinflammation kallas den överbelastningsskada som drabbar hälsenan. Någon egentlig inflammation föreligger oftast bara de första dagarna då skadan uppstod men inte därefter. Däremot kan man se olika vävnadsförändringar som istället ger upphov till smärta och stelhet.

Symtom vid hälseneinflammation

Vanligvis förtjockas hälsenan och det kan bildas en tydlig och öm bula eller svullnad. Ibland är svullnaden ganska lång och kan följa hälsenan 3-4 centimeter. Det är också vanligare att det är lite mer svullet och ömt på hälsans insida än på dess utsida. Kardinalsymtomen förutom svullnad är också smärta och stelhet och denna brukar vara värre de första stegen på morgonen eller efter vila/stillasittande under dagen. Den värsta smärtan brukar avta efter en liten stunds gående men kan sedan öka vid längre promenad eller löpning och leda till att hälsenan är lite mer känslig efter detta.

Behandling vid hälseneinflammation

Hälseneinflammation brukar svara mycket bra på stötvågsbehandling och tvärfriktionsmassage kombinerat med egenvård. Skoinlägg eller specialskor kan skapa bättre förutsättningar för läkning och belastningstålighet.
  • Stötvågsbehandling är en apparatbehandling där ljudvågor med ett givet tryck påverkar vävnaden med syfte att stimulera läkning i denna. Behandlingen upprepas 3-5 gånger och brukar leda till snabbare belastningstålighet.
  • Tvärfriktionsmassage är en relativt hård massage rakt över skadan som ges 15-20 min och vid 10-15 tillfällen. Ganska många gånger alltså, men resultaten brukar vara fantastiska.
  • Ibland kan skoinlägg behövas för att påverka eventuell felställning i foten som kan misstänkas bidra till överbelastningen. Vi har ett brett utbud av ortopediska skoinlägg och väljer ett som passar dina förutsättningar och krav.
  • Skor med extremt dämpad sula eller rullsula har också visat sig leda till mindre smärta vid gång och vi har ett stort utbud av Joyaskor (världen mest dämpade sko sägs det), vilka du kan prova ut hos oss. Vi har olika modeller både för arbete, fritid och för löparspåret. Med sin unika konstruktion är den väldigt skön att gå i och bra även för friska individer då den ger en varierad belastning av fot, leder och muskler.

Ortomed rekommenderar

Vi rekommenderar idag stötvågsbehandling en gång i veckan samt egen tvärfriktionsmassage hemma en gång i veckan i kombination med daglig excentrisk och koncentrisk successivt stegrad tung träning, vilken vi instruerar. Vid behov tillverkar vi ortopediska skoinlägg och provar ut specialdämpade skor.
Boka "Nybesök" för bedömning och behandling »

Egenvård vid hälseneinflammation

Vid hälseneinflammation är det viktigt att minska på den belastning som retar upp besväret. Försök hitta en alternativ belastning, kanske går det att gå på crosstrainer eller cykla eller åka rullskidor istället. Eccentrisk träning, vilken utförs dagligen har också visat sig mycket verksamt. Tvärfriktionsmassage kan efter instruktion utföras själv eller av anhörig i hemmet. Försiktig tömning av hälsena samt cirkulationsträning för att optimera cirkulationen i vävnaden rekommenderas också.

Besöksadress

Ortomed Göteborg
Norra Allégatan 8
413 01 Göteborg

Ortomed Stockholm-Kista
c/o Friskis & Svettis
Knarrarnäsgatan 3
164 40 Kista

Boka tid: 010–178 78 90
Kontakta oss
Copyright Ortomed Sverige AB