LTAD – Idrottsmedicinsk föreläsning

Istvan Bayli från Canada föreläste om LTAD genom idrottsmedicin väst

Dr. Istvan Balyi är en världsledande auktoritet inom området "utveckling av idrottare". Han är verksam vid National Coaching Institute i Victoria i Kanada. Istvan har som "high performance advisor" arbetat med kanadensiska landslag inom 16 olika idrotteroch varit delaktig i både VM och OS-guld.

Han arbetar utifrån ett system som kallas LTAD (Long-Term Athlete Development) vilket fokuserar på optimal träning och tävling genom speciellt utformade utvecklingsprogram för barn och ungdomar för att få ut maximal kapacitet som vuxen. Modellen består av sju faser för långsiktig utveckling där stor hänsyn tas till utvecklingsålder, tidig, medel och sen mognad (pubertet) liksom relativ ålder. Detta skall ställas i motsats till hur tränings- och tävlingsupplägg vanligen ser ut för barn och ungdomar i de flesta idrotter och länder idag där endast den kronologiska åldern styr upplägget.

Istvan hävdar att vi genom att införa vuxnas aktiviteter och rörelsemönster för tidigt för barn och ungdomar förstör deras chanser till god och optimal utveckling och vi ökar istället risken för skador och utslagning ur lag och idrott. Istället skall träningen läggas upp utifrån varje individs aktuella utvecklingsfas. Den viktigaste fasen är före, under och strax efter puberteten och när detta inträffar är olika för varje individ. Detta ställer höga krav på tränares kunskap och engagemang. Ett problem idag är att de bästa och mest utbildade och erfarna tränarna jobbar "i toppen" med eliten medan barnen får de med lägst erfarenhet och utbildning.

För att få detta att implementeras även i svensk barn- och ungdomsidrott krävs ett engagemang och resurser "uppifrån" och i Sverige har idag svenska innebandyförbundet integrerat denna vetenskapligt grundade utvecklingsmodel. Förhoppningsvis kommer fler ta efter.

Läs mer på canadiansportforlife.ca

Kommentera