Skoinlägg

“Hos oss är inlägg en del av behandlingen.
Utifrån 20 års erfarenhet av fotskador och inläggstillverkning hjälper vi dig”

Tillverkning i Stockholm, Göteborg och Linköping

Skaffa sköna skoinlägg som tar bort smärtan och förbättrar din funktion!

Med rätt typ av skoinlägg kan du snabbt få den avlastning din fot behöver så att du kan kan stå, gå, springa och göra de aktiviteter du vill. Skoinlägg är en av våra primära åtgärder vid flera diagnoser i foten, inklusive mortons neurom, hallux valgus, hälsporre, metatarsalgi, plattfothet och smärta i hålfoten samt olika typer av senproblematik i foten.

Vi har arbetat med fotens skador och sjukdomstillstånd och olika typer av skoinlägg, inlägg, fotbäddar och hälkoppar i över 20 år och vet vilken fantastisk effekt ett rätt utformat skoinlägg kan ha både direkt och på lång sikt.

Din fot, förutsättningar och önskemål är ingen annan lik. Vi analyserar dina fötter och behov och hjälper dig att med skoinlägg optimera din fotfunktion så att belastningen i dem och vidare upp i kroppen blir bäst. Vi ser skoinlägg som en del av behandlingen och hjälper dig, om du vill, vidare med hjälpmedel, behandling och träning så att du bäst når dina mål, oavsett om det är att stå på jobbet, gå ut med hunden eller sporta och tävla. 

Göteborgs stad, försäkringsbolagen Trygg Hansa, Länsförsäkringar, Folksam, Euro Accident, olika företag samt allsvenska fotbollsklubbar skickar sin personal och medlemmar till oss för tillverkning av inlägg och medicinskt omhändertagande av fotbesvär. 

Fotanalys + ortopediska skoinlägg direkt

Vi har utvecklat ett snabbt omhändertagande där vi analyserar dina fötter, förutsättningar och krav och vid behov tillverkar ett eller två par inlägg så att du får med dem direkt och omgående kan vara mer aktiv efter första och enda besöket.

Skoinläggen anpassas efter dina individuella förutsättning och i relation till vilka besvär du har – för att nå maximal effekt för just dig och dina fötter.

Boka tid – nybesök

Priser: 1 par skoinlägg: 1990 kr, 2 par skoinlägg: 2990 kr (inklusive fotanalys och tillverkning)

Boka tid i Stockholm
1 par i Sthlm  |  2 par i Sthlm

Boka tid i Göteborg
1 par i Gbg  |  2 par i Gbg

Boka tid i Linköping
1 par i Lkpg  |  2 par i Lkpg

Boka tid – återbesök

Rabatt ges till återkommande kunder.
Priser: 1 par: 1890 kr och 2 par: 2890 kr

Boka tid i Stockholm
1 nytt par i Sthlm   |   2 nya par i Sthlm

Justering av skoinlägg/hälkopp i Stockholm

Boka tid i Göteborg
1 nytt par i Gbg  |   2 nya par i Gbg

Justering av skoinlägg/hälkopp i Göteborg

Boka tid i Linköping
1 nytt par i Lkpg  |   2 nya par i Lkpg

Justering av skoinlägg/hälkopp i Linköping

Skoinlägg

Våra fotspecialiserade fysioterapeuter i Stockholm, Göteborg och Linköping gör fotanalys och tillverkning av olika typer av ortopediska skoinlägg och fotinlägg. Vi har lång erfarenhet av diagnostisering och behandling av smärttillstånd i fot och underben hos barn och vuxna och tillverkning av olika typer av ortopediska skoinlägg för avlastning och behandling.

Vi arbetar med ett brett utbud av inläggstyper och anpassar dessa efter dina unika behov.

Vi använder modern utrustning vid tillverkning och kan därmed åstadkomma anatomiskt och biomekaniskt anpassade fotbäddar direkt vid ett tillfälle. Därav behöver våra kunder bara ett besök hos oss, vilket vi vet uppskattas.

Fotspecialisterna Sandra och Rickard tillverkar skoinlägg

Fotspecialisterna Sandra och Rickard tillverkar skoinlägg

Så här går ett besök till

  1. Anamnes. Vi lyssnar på din berättelse/historia för att få en uppfattning om behov och förutsättningar
  2. Fotanalys. Vi gör en analys av fot- och ledrörelser vid belastning, olika rörelser och vid gång för att ta reda på vilka förutsättningar som råder och utifrån detta väljer vi och anpassar rätt typ av skoinlägg.
  3. Tillverkning. Därefter formar vi skoinläggen efter avtryck av dina fötter.
  4. Anpassning. Inläggen byggs därefter på, anpassas och justeras för att ge önskad avlastning och belastningsfördelning och tillpassar dem sedan till dina skor. Tag därför med dig de par skor du önskar använda inläggen i.

Fotanalys

Fotanalys ingår vid skoinläggsbesöket. Vi tittar på fotens och benens anatomi och biomekanik i stillastående och vid olika aktiva belastningar. Vi använder funktionella test för att bedöma fotens och benens rörelser och belastningsförändringar och behov av skoinlägg eller hälkopp. Utifrån detta och dina behov väljer vi typ av skoinläggsmaterial och eventuell efterpåbyggnad.

Diagnos, behandling och tillverkning

Olika typer av tå-, fot- och underbensrelaterade skador och besvär kräver olika typer av åtgärder. Vi erbjuder bedömning/diagnostisering av dina besvär samt behandling av dem. Om behov av avlastning av överbelastad vävnad eller korrigering av fotfelställning föreligger tillverkar vi Balkefors, Conform’able eller Össur ortopediska skoinlägg eller orfit fotortser. Dessa fyra produkter har olika karaktärer och lämpar sig olika väl för olika åkommor.

Mortons Neurom

Mortons neurom innebär en nervinklämning mellan tåbenen framfoten. Detta brukar medföra i främre/yttre delen av din foten som ökar vid belastning och strålar ut mot tå nummer två och tre alternativt tå nummer tre och fyra. Vid Mortons neurom är skoinlägg ofta en mycket effektiv behandlingsmetod då en främre pelott tillämpas. Denna läggs till under det främre fotvalvet i ditt skoinlägg och skapar en separation mellan benen i framfoten och smärta lindras. Detta är ofta en snabb och effektiv lindring som tillåter tillståndet att läka ut snabbare. Läs mer på vår faktasida om Mortons Neurom.

Hallux valgus

Hallux valgus är en mycket vanlig felställning som innebär att stortåns position förändras. Basen på stortån glider ifrån övriga tår och dess knöl trycks ut på insidan av foten. Detta kan medföra obehagligt skav och smärta mot stortåns bas. Denna förändrade position på stortåns bas leder till att stortån börjar peka mer utåt, snarare än rakt fram. Detta tillstånd är ärftligt och drabbar oftare kvinnor än män. Det är i regel smärtfritt till en början, men när felställningen gradvis ökar leder det till nedsatt funktion i fot och stortå samt medför smärta. Denna negativa spiral kan lindras genom skoinlägg. I dessa fall anpassas skoinlägg specifikt efter din fot och byggs upp både med ett längsgående stöd på insidan av foten samt med en främre pelott för att bättre positionera dina framfot och stortåled. Det finns värde att göra detta oavsett vart du är i sjukdomsförloppet. Tidigt – för att minska fortsatt progress av felställning. Sent – för att optimera position och för att lindra smärta.

Hälsporre

Hälsporre, eller det mer korrekta namnet plantar fasciit, innebär en överbelastning av det längsgående fotvalvets senstruktur. Detta kan behandlas med våra anpassade skoinlägg med god effekt. Vid hälsporre är dock oftast våra hälkoppar den mest effektiva behandlingsmetoden. Vid både hälkopp och skoinlägg syftar behandlingen till att fördela om belastningen på hälen genom det valda hjälpmedlet. Detta åstadkoms genom att bygga upp ett ordentligt stöd i hålfoten samt att skapa en koppande effekt runt din häl. Detta gör att belastningen som normalt sett hamnar på hälen fördelas ut över ett större området och din smärta lindras. Vid hälsporre väljer vi normalt sett hälkopp om smärtan lokaliseras ända bak vid fotvalvets infästning mot hälbenet och vi väljer skoinlägg om smärtan lokaliseras längre fram i fotvalvet. Läs mer på vår faktasida om Hälsporre och om hälkoppar.

Metatarsalgi

Metatarsalgi innebär smärta under framfotens ben vid de främre trampdynorna. Det vill säga under foten, precis innan dina tår börjar. Det vanligaste är att smärtan sitter vid tå nummer två och tre, men detta kan variera beroende på individuell anatomi och rörelsemönster. Skoinlägg är en mycket effektiv behandlingsmetod för att lindra detta. Här tillämpas en främre pelott för att fördela om belastningen i framfoten. Pelotten läggs in under det främre fotvalvet i ditt skoinlägg och tar bort belastning från de främre trampdynorna och fördelar ut den på ett större område i din framfot. Detta leder normalt sett till en direkt lindring och tillåter tillståndet att gradvis läka ut. Läs mer på vår faktasida om Metatarsalgi.

Plattfothet

Plattfothet (Pes planus) är ingen farlig diagnos och måste inte behandlas om du inte lider av besvär med din fot. Om du däremot lider av smärta i hålfoten eller får ont i andra delar av kroppen på grund av ett förändrat rörelsemönster till följd av plattfothet – då kan det vara en god åtgärd att skaffa anpassade skoinlägg. Vid plattfothet formar vi ett skoinlägg efter dina fötter och sedan höjer vi upp det längsgående/inre fotvalvet lite extra för att korrigera din fotposition för att du ska kunna röra dig bättre i fotled, knä och höfter.

Sensmärta i foten – tendinopati

Vid senproblematik (tendinopati) i foten kan skoinlägg vara en mycket effektiv behandlingsmetod. Det är vanligt hos personer som går eller löptränar mycket att utveckla smärta i senan till peroneus (muskel på utsidan av ankeln) eller tibialis posterior (muskel på insidan av ankeln). Vid utveckling av sensmärta i foten är det vanligt att det föreligger en viss snedbelastning i sidled på fötterna. Vid besvär i peroneus är det vanligt att personen belastar mer på utsidan av hälen och foten – vilket leder till ökad belastning på den senan. Det fungerar tvärtom vid besvär med tibialis posterior. En bra åtgärd i behadling av dessa besvär är då att genom skoinlägg korrigera snedställningen med hjälp av skoinlägg. Detta görs genom att korrigera fotställningen vid gjutning av dina sulor, för att jämna ut belastningen på insida/utsidan på din häl och fot.

Belastningsrelaterade besvär

Du som ofta går och står på hårda underlag och kanske utför återkommande ensidiga rörelser kan ligga i riskzonen för överbelastningsskador från fötter, knän, höfter och även rygg. Att dessutom använda felaktiga skor som inte är funktionella för din fot och inte är avsedda för aktuell aktivitet, kan ge en mängd olika symtom. Om du använder indivduellt utformade fotbäddar fördelas belastningen jämnare över hela foten och fotleden. Felstälningar korrigeras och din kropp får ökad balans och förbättrad biomekanik. Trampdynor avlastas och blir mindre trötta och ömmande.

Okänt smärttillstånd?

Om det föreligger ett smärttillstånd som inte är klarlagt eller diagnostiserat kan det vara bättre att först boka ett nybesök för undersökning och diagnos för att först göra en grundlig klinisk undersökning för att ta reda på orsaken till ditt besvär, ställa diagnos och informera och ge tips om lämplig egenvård/egenbehandling, träning och vilka behandlingsalternativ som är lämpliga. Det är ju inte säkert att skoinlägg är det bästa för det besvär du har. Men om du vet att det är skoinlägg du önskar och vill börja med så kan du boka in dig direkt för detta.

Att tänka på

Tag med dig de par skor som du vill använda inläggen i. Oftast får du med dig de färdiga inläggen direkt efter första besöket men ibland behöver vi behålla ett par skor och inläggen några dagar då behov för specialanpassning finns.

Tillverkning

Vid tillverkning ställer vi in fot, vrist och underben i en önskad ställning, vilket ofta är i neutralposition. I denna position görs en avgjutning eller avtryck. Avgjutningen och fotens positionering modelleras vid behov därefter i sittande avlastat läge. Vid behov byggs inläggen på med kilar och förstärkningar för att ge särskild avlastning eller förändring av belastningsbilden för tår, fot, vrist, underben, knä eller höft. Därefter gör vi även en avslutande bearbetning för att anpassa dem till skorna.

Skoinlägg hos ortomed i Göteborg och Stockholm

Vi väljer typ av skoinlägg, tillverkar och anpassar dem för dina unika behov.

Skoinlägg för swimrun och löpning

Skoinlägg för promenader, träning, löpning och till och med swimrun.

Tunna skoinlagg för finskor och arbetsskor.

Tunna skoinlägg för finskor.

Ortopediska skoinlagg i Göteborg och Stockholm

Ortopediska skoinlagg i Göteborg och Stockholm

Material

En blandning av olika material som är styva och sviktande

Vi använder olika typer av inlägg, från olika tillverkare och dessa är gjorda med olika typer av material och plast och dessa har olika egenskaper. Hälkoppsinlägget är i enbart plast av typen “thermoplast”, men ibland bygger vi på dessa med annat plastmaterial för att förstärka. Det gemensamma med våra inläggsmaterial är att de har en viss styvhet och svikt, att de går att forma och individanpassa. Tillsammans med patienten/kunden kommer vi fram till vilken typ av avlastning vi vill uppnå med inlägget och väljer sedan material/inlägg, tillverkningssätt och efterbearbetning utifrån detta.

Välja typ av inlägg och avlastning

Foten är i sin uppbyggnad både stabil och rörlig för att på ett mjukt och effektivt sätt kunna ta upp de mycket stora krafter som belastar den. Kraften – belastningen från kroppen vid exempelvis ett steg möter kraften från underlaget och denna kraft fördelas genom underbenen och foten på ett förhållandevis mjukt sätt genom en “lagom” stor rörelse i fot, vrist, underben och i själva benvävnaden som även den rör sig. Materialet bör därför ha den kvaliteten att det är tillräckligt styvt för att korrigera och avlasta men samtidigt vara dynamiskt – rörligt för att tillåta foten att röra sig som det är tänkt, normalt och funktionellt och vara aktiv. Det vill säga foten skall inte få ett stumt stöd och passiviseras utan bara få ett så styvt stöd som är nödvändigt. Förhoppningsvis och vårt mål är att inlägget bara är en tillfällig avlastning.

Skoinlägg för idrott

Vi har olika typer av skoinlägg och väljer lämplig inläggstyp beroende på krav och förutsättningar. Vi har genom åren gjort mängder av skoinlägg till olika typer av idrottsskor, bland annat till fotboll, utförsåkning, innebandy, handboll, dans, tennis, badminton, hockey etc.

Skoinlägg till vardags och arbete

Vi har skoninlägg och fotbäddar för vardagsskon och för olika typer av arbetsskor. Vi väljer och rekommenderar utifrån dina förutsättningar och vår bedömning.

Skoinlägg till finskor

Vi har extra tunna sviktande inlägg med bra styvhet som brukar fungerar bra i finskor som kontorsskor för herrar och nättare damskor

Skoinlägg för löpning och swimrun

Vi tillverkar även skoinlägg som lämpar sig för swimrun. Vid swimrun vill man inte att sulan bär vatten så att den blir tung och tar tid att torka, den skall även ligga bra i skon och foten skall greppa lagom mot sulan.

Omdöme från en swimrunnare:

Hej å tack för senast.
Jag villa bara berätta att sulorna passade utmärkt! Märker inte att jag har en sula under foten, inget skav eller andra konstigheter. Den tar inte upp vatten så torrvikten hålls nere under loppen. Det är även ett plus att sulan är torr tills nästa dags löpning. Den blir heller inte hal som sulan från Icebug så foten ligger stabilt i skon när man kommer upp ur vattnet.  Den ligger också stabilt i mina andra löparskor som är 1 storlek större. Ger den 5/5 Fyrar 😀
Mvh Björn

Skoinlägg och fotbädd

Ortopediska skoinlägg, fotbädd och hålfotsinlägg är olika begrepp för att beskriva en individuellt “avgjuten” inläggssula för skon som kan korrigera felställningar samt ge stöd, avlastning och komfort. Det finns många olika typer av både material som används till skoinlägget men även av tillverkningsprocessedur.

Besvär där ortopediska skoinlägg rekommenderas

  • Hälsporre – plantarfasciit
  • Hälkudde artrofi – Irritation av hälben – smärta under hälen
  • Hallux valgus – Sned stortå med förstorad tåledsknöl
  • Mortons neurom – inklämmning av nerv i framfot
  • Metatarsalgi – smärta under framfoten
  • Överpronation med smärtproblematik
  • Pes Cavus -Höga fotvalv med smärtproblematik
  • Löparknä – smärta på utsidan knäleden
  • Hopparknä – smärta i knäskålssena och dess fäste på framsidan knät
  • Medialt tibiasyndrym – benhinnebesvär
  • Ökad q-vinkel i knä – kobenthet med relaterad smärtproblematik
  • Liktorn och besvärande förhårdnader under foten

Skötselråd

  • Skölj av inläggen med vatten och mild tvållösning.
  • Undvik att pressa ner ett skohorn mot sulan då det mjukare toppskiktet då förstörs.
  • Undvik att lämna inläggen i gassande sol och hög värme då de kan tappa sin form eller förstöras.

Hälkopp och hälkoppsinlägg

Hälkoppsinlägget skiljer sig från ett klassiskt ortopediskt skoinlägg och är riktad mot och särskilt effektiv vid hälbesvär som hälsporre, Severs skada och hälkuddesyndrom (ömma hälar). Materialet är en plast som gjuts direkt på foten. Plasten har särskilt goda egenskaper vad gäller att avbilda hälens och hålfotens form samt att den bevarar detta avtryck då den stelnat. Resultatet blir ett styvt men dynamiskt hälkoppsinlägg med stadig och djup hälskål för maximal avlastning av häl och hålfot. Då inlägget så väl avbildat foten upplevs den väldigt avlastande och skön för foten, trots sitt relativt hårda ytskikt och utseende.

Vi rekommenderar styva hälkoppar vid:

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin. McKenzie C. OMT. Idrottsmedicin III

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID