Ont i underbenet

Behandling i Stockholm, Göteborg och Linköping

Ont i underbenet

Smärta i underbenet beror oftast på lokal skada eller överbelastning i vadmuskel, hälsena, benhinna eller fotled. En vadmuskelsmärta kan också vara refererad från en ryggproblematik. Välkommen att boka tid till oss i Göteborg eller Stockholm så hjälper vi dig med diagnos, egenvård och lämplig behandling.

Boka tid

Boka ett nybesök till våra fysioterapeuter i Stockholm, Göteborg eller Linköping eller ett vård online möte om smärtan inte går över av sig själv. Vi är specialiserade på fot- och underbensbesvär och löparrelaterade skador och har avancerad undersöknings- och behandlingsutrustning och tillverkar även ortopediska skoinlägg för löpare.

Priser Nybesök: 840 kr. Återbesök: 740 kr. Vård online: 450 kr
Obs! Högkostnadskort och frikort gäller ej.

Boka tid i Stockholm
Webtidbok  | Telefonbokning

Boka tid i Göteborg
Webtidbok  |  Telefonbokning

Boka tid i Linköping
Webtidbok  | Telefonbokning

Boka Vård online besök
Vård online – videomöte

Hälsenebesvär

Akuta besvär över häl och hälsena kan vara ett tecken på en delbristing av achillessenan. Vid tendinos svullnar senan upp, vilket kan kännas som en knöl eller utdragen stummare svullnad längs senan. Om tendinosen står obehandlad och utan att den negativa belastningsbilden anpassas kan tillståndet övergå i ett mer kroniskt stadie vilket man kallar degenerativt tillstånd. Har det gått så långt är behandlingsalternativen färre och  den skadade vävnaden blir ofta kvarstående förändrad och försämrad. EPTE, nålbehandling med likström, visar dock på lovande resultat. Långvariga besvär kan också vara ett tecken på stram ärrvävnad och nybildning av nervändar och blodkärl, vilket ökar smärtkänsligheten.

Symtomen vid hälsenebesvär är att det gör ont när du går och springer. Ofta mer värk av att gå i trappor. Ofta stelhet och värk på morgonen som mildras när “man kommit igång” lite.

Gubbvad

Smärta, stumhet och stelhet i vadmuskeln som framför allt kommer under eller efter aktivitet där vadmuskeln belastas beror ofta på överansträngning eller bristning av muskelfibrer inne i muskelbuken. Tillståndet kallas ofta “gubbvad” då det ofta drabbar medelålders och äldre män. Med åren blir våra strukturer (ben, muskler, senor) känsligare och mer skadebenägna varför det är lätt att råka ut för olika typer av icke allvarliga skador och överbelastningar. Dessa kan komma oavsett om man varit väldigt försiktig i sin stegring av aktivitet, även om risken då minskar. Om du har vadmuskelproblem är du välkommen till oss så försöker vi hitta själva vävnadsskadan samt ser över din fot-knä-biomekanik för att se om det finns något bakomliggande till varför det uppstått. Vi instruerar egenvård samt erbjuder behandling i form av stötvågsbehandling, friktionsmassage, laserbehandling eller skoinlägg – vad vi finner vettigt för att snabbast få dig i form igen.

Benhinneinflammation – Medial tibia syndrom

Benhinnneinflammation (medialt tibiasyndrom) har i de flesta fall sin orsak i överbelastning och irritation av muskulatur som fäster på skenbenet. Det är egentligen mer korrekt att kalla det för tendinit (senfästesinflammation) då det oftast är muskel/muskelsena som överansträngts. Symtomen förläggs ofta vid insidan av skenbenet ca 10-15 cm från ankeln, ibland även på dess utsida. Aktivitet provocerar som regel ytterligare. Det kan kännas ömt och svullet då man trycker mot skenbenskanten.

Fotledsstukning

När du trampar snett, med belastning på utsidan av foten och foten stukas skadas framför allt ledskapsel och de stabiliserande ligamenten vid den yttre fotknölen (laterala malleolen). Ibland skadas även muskelsenor. Om foten stukas med belastning på insidan skadas de inre ligamenten. Beroende på hur allvarligt man skadar sig klassificeras skadan som grad 1, 2 eller 3 (lindrig, medel, svår). Den senare involverar fullständig ruptur av ledband och/eller fraktur. Det vanligaste är dock att det gör ont att gå och stå. Foten svullnar och ett större blåmärke kan framträda så småningom. Det gör ont att stödja på foten, men de flesta klarar sig utan kryckkäppar. Klarar du ej att belasta foten alls skall du söka till en akutmottagning.

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin, Idrottsmedicin steg III.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID