Ont i hälen

Behandling i Stockholm, Göteborg och Linköping

Ont i hälen

Ont i hälen är mycket vanligt både hos barn och vuxna. Barns hälsmärta beror nästa alltid på överbelastning i det växande hälbenet och vuxnas hälsmärta beror vanligtvis på antingen hälsporre eller hälkuddesyndrom men kan även bero på annat. Smärtan och lidandet kan vara stor men det finns mycket verksamma sätt att avlasta och behandla dessa skador. Få vår experthjälp antingen via vård online där vi kan göra en bedömning, ge direkt råd eller hänvisa dig till lämplig instans eller genom ett besök till våra mottagningar. Vi har ett brett och väl fungerande omhändertagande vid hälsmärta.

Ont i hälen hos Ortomed Stockholm, Göteborg och Linköping

Vi har diagnostiserat och behandlat hundratals barn och vuxna med smärta i hälen och vi har genom åren arbetat fram flera verksamma metoder för att göra folk friska och aktiva igen. Vi får patienter remitterade till oss för experthjälp och vissa reser långt för vår hjälp. Läs nedan hur vi omhändertar hälsmärta hos vuxna respektive barn.

Våra åtgårder

Vi är vidareutbildade i OMI och ultraljudsdiagnostik och därmed inriktade på att finna vävnadsskadan och ställa klinisk diagnos. Vi påverkar läkningen med stötvågsbehandling och/eller medicinska laser eller EPTE samt avlastar den överbelastade vävnaden med specialinlägget “hälkoppsinlägg” eller genom de olika ortopediska skoinlägg vi tillverkar (Balkefors, Conformable, Össur) eller genom tejpning. Därtill instruerar vi lämplig egenvård (hemträning). Vid ett besök kan man även bekanta sig med Joya som gör skor och sandaler med mjuk och skön sula. Våra avlastande åtgärder reducerar ofta direkt besvären för våra patienter.

Vi kan även titta efter bakomliggande orsaker till en smärta, som en ofördelaktig belastning, gångmönster, löpsteg, skoval samt rörelse, led och muskulära förutsättningar.

Boka tid

Ring 010-178 78 90 för att få hjälp med bokning eller klicka på länkarna här under för att själv välja tid för besök. Du kan även få vår hjälp via vård online: 450 kr.

Boka nybesök undersökning och diagnostik: 840 kr

Om din smärta är placerad någon annanstans än bara just i hälen och du vill att vi skall fokusera på att finna orsaken och ställa rätt diagnos krävs eventuellt en utökad diagnostik och då är det lämpligt att boka Nybesök, undersökning och diagnostik enligt länkarna här under. Vid ett sådant besök är det inte säkert att vi hinner tillverka ett par hälkoppsinlägg samtidigt. Om vi inte hinner så bokar vi ett nytt besök för det.
Boka tid i Stockholm
Boka tid i Göteborg
Boka tid i Linköping

Boka diagnostik av hälsmärta och direkt avlastning med hälkoppsinlägg

Boka detta om du vill ha bedömning av din hälsmärta men också direkt få de absolut bästa inläggen vid hälsmärta, vid samma besök.

Obs! bokar du tid för ditt barn, skriv barnets namn och personnummer. Är det för dig själv, skriver du dina uppgifter.

Pris: barn 1 par: 1290 kr och 2 par: 1990 kr | vuxen 1 par: 1490 kr och 2 par: 2290 kr

Stockholm
Boka tid för hälkopp 1 par i Stockholm
Boka tid för hälkopp 2 par i Stockholm (spara 700 kr)

Göteborg
Boka tid för hälkopp 1 par i Göteborg
Boka tid för hälkopp 2 par i Göteborg (spara 700 kr)

Linköping
Boka tid för hälkopp 1 par i Linköping
Boka tid för hälkopp 2 par i Linköping (spara 700 kr)

Vanliga orsaker till ont i hälen

På Ortomed Stockholm, Göteborg och Linköping träffar vi flera tusen barn och vuxna varje år som har ont i sin häl. Vi har lång och god erfarenhet och erbjuder olika behandlingsmetoder beroende på den diagnos vi ställer.

Ont i hälen hos vuxna

Ont i hälen hos vuxna beror oftast på överbelastning av plantarfascians fäste mot och under hälbenet (hälsporre) men även på hälkuddesyndrom, nervskada eller trauma.

Hälsporre – plantar fasciit

Vuxna som har ont i hälen har vanligtvis drabbats av hälsporre eller plantar fascialgi. Smärtan beror på överbelastning i hälbensfästet för plantarfascian som löper under hålfoten. Plantar fascian fäster in på framkanten av hälbenets insida samt att fästet fortsätter under själva hälbenet. Det betyder att själva fästet belastas dels av att plantarfascian sträcks ut under belastning men framför allt av underlagets tryck på det. De allra flesta beskriver också oftast smärtan lokaliserad under själva hälen och framför allt insidan under hälen. En del lokaliserar smärtan till framkanten av hälbenet och än färre till själva vävnaden under hålfoten. Det gör särskilt ont att ta de första stegen på morgonen eller efter sittande under dagen. En del har så ont att de inte kan belasta hälen alls och går på endast framfoten eller fotens utsida. Detta kan leda till överbelastningsbesvär i andra vävnader i foten och bör undvikas. Då det är svårt att låta bli att vara stående samt gå så kan denna skada ta lång tid på sig att läka ut. Ibland kan smärtan sitta i upp till 1-2 år.

Behandling av hälsporre

Vi mycket vana att undersöka och behandla hälsporre. Det är den vanligaste skadan på vår klinik och vi har under åren funnit bra åtgärder för lindrande och läkande av skadan.

Vid ett nybesök gör vi en undersökning och ställer diagnos. Visar sig hälsmärtan bero på hälsporre (plantar fascialgi) så rekommenderar vi våra specialinlägg, de gjutna hälkopparna med djup, styv hälkopp. Dessa ger maximal avlastning av hälen och de flesta patienter upplever en direkt markant minskning av besvären i stående och gående.

Vi brukar också rekommendera en behandlingsserie med stötvågsbehandling då detta visat på goda resultat vad gäller att stimulera läkning och korta tiden för utläkning. Ibland behandlar vi med medicinsk laser eller EPTE.

En del önskar komplettera hälkopparna med en mjuksko som Joyaskon, vilken med sin extrema dämpning i sulan leder till ytterligare mindre smärta samt att den är väldigt skön att gå i, och en bra sko även för friska fötter.

Vissa patienter föredrar tejpning som avlastning och då gör vi detta. Tejpning är också en effektiv avlastningsmetod, men baksidan är förstås det omständiga som tejp konstant på foten i 5 veckor innebär, rent hygieniskt.

Då skadan inte svarar på ovanstående behandling kan en eller ett par infiltrationsinjektioner med kortison i fästet hjälpa. Det är dock allt svårare att hitta en läkare som erbjuder behandlingen då den är förknippad med vissa risker.

Hälkuddesyndrom – fettkuddeinsufficiens – heel pad syndrome

Hälkuddesyndrom är överbelastning i hälens trampdyna. Trampdynan består av fett och bindväv. Fettet kan ibland “trampas ut” och placera sig på sidorna av hälbenet. Det syns då som ljusa små bulor under huden och brukar framträda då hälen belastas. En överbelastad hältrampdyna ger en smärta, ömhet, trötthet eller molvärk under eller i hälen som ökar över tid snarare än att de första stegen är värst. Det gör ont eller är obehagligt att vara barfota eller att stå stilla och dessa patienter använder vanligtvis innetofflor och bättre dämpade skor. Det brukar vara mer värk mot slutet av dagen och kan då molvärka även i vila.

Denna överkänslighet i trampdynan är tyvärr svår att helt bli av med. Ibland är den tillfällig och försvinner efter bättre användande av skor eller efter införskaffande och ortopediska skoinlägg eller hälkoppar men vanligtvis är denna ökade känslighet något som individen får lära sig att leva med. På Ortomed Göteborg och Stockcholm tillverkar vi hälkoppsinlägg för dessa patienter då den ger maximal avlastning av hälen och hälkudden.

Vi rekommenderar att undvika att gå barfota samt rekommenderar att använda väldämpade skor. Allt detta i syfte att en optimal avlastning under en period skall leda till bestående återhämtning i vävnaden. Joyaskorna med sin unika dämpning är mycket uppskattad av dessa patienter.

Andra orsaker till hälsmärta

Ont i hälen kan även bero på tarsaltunnelsyndrom samt medial plantar nerve entrepment eller på kontusionsskada i hälbenet. Att hopp och landa hårt på hälarna från hög höjd avrekommenderar vi starkt ifrån. Det kan ge långårig smärtproblematik. Vid dessa fall kan styva hälkoppsinlägg vara god hjälp.

Ont i hälen hos barn

Smärta eller värk efter eller under aktivitet hos barn är mycket vanligt och beror vanligtvis på överbelastning i hälens tillväxtzon. Barn kan även få överbelastning av själva trampdynan samt i fästet för hälsenan, men plantar fascialgi (hälsporre) är mycket sällsynt hos barn.

Severs skada

Severs skada, felaktigt även kallad calcaneus apofysit, är överbelastning av hälbenets tillväxtzon och leder till värk under och/eller efter aktivitet. Under tillväxtåren och före puberteten är denna tillväxtzon känslig för för mycket belastning. Barn som växer och är aktiva/sportar på relativt hårda underlag och med skor med dålig dämpning har en ökad risk att drabbas. Det värker framför allt i bakre delen av hälbenet, på dess sidor och/eller på baksidan av hälbenet, strax nedom fästet för hälsenan. Ibland har dessa barn även ont under hälen. En del har så ont att de inte kan springa alls eller gå barfot inomhus. Ju större irritationen är i tillväxtzonen desto större besvär har barnen.

Denna skada är mycket vanlig och tyvärr är kunskapen om den dålig på vårdcentraler dit barnen eller dess föräldrar till slut vänder sig. Ledare och tränare i idrottsföreningar samt skolhälsovården har tyvärr heller ännu inte mötts av de senaste årens forskning rörande skadan.

Vi på Ortomed är aktiva med att informera dessa instanser om de numer rådande rekommendationerna rörande smärttillståndet och förhoppningsvis kan vi bidra till mindre besvär, mindre minskade aktivitetsnivåer eller uppehåll från idrott eller avhopp från idrott hos barnen.

Behandling vid Severs skada

En forskargrupp i Karlstad, bestående av sjukgymnaster och läkare, har i publicerade studier visat på mycket god effekt av ett gjutet hälkoppsinlägg med en djup styv hälkopp. Denna styva, men sviktande ortos leder till tjockare hälkudde, mindre belastning på hälbenet, mindre smärta vid aktivitet hos barnen samt snabbare utläkning. Vanligtvis kan barnen vara så aktiva de önskar, ibland behöver de minska på de mest explosiva belastningarna under träning, som upphopp, ruscher etc och i mer sällsynta fall krävs total vila från aktivitet under två till tre veckor. Hälkoppsinläggen skall användas alltid. Det vill säga, flyttas runt i de olika skor som används samt försöka ha dem eller väldämpade skor eller sandaler inomhus till dess hälbenet har återhämtat sig. Barnen bör undvika skor med platta och dåligt dämpade sulor som populära skomodeller tyvärr har.

Sedan 2008 har vi tillverket dessa hälkoppar och vi ser samma goda resultat som i studierna från Karlstad.

Specialinlägget är väldigt effektiv i sin avlastning och det är en glädje att se leendet hos ett barn som plötsligt inte känner smärta i hälen eller markant mindre hälsmärta vid belastning. Vid ett nybesök undersöker vi och ställer diagnos och vi hinner tillverka och prova ut hälkoppsinlägget så att barnen får med sig dessa direkt efter första besöket. Detta vet vi uppskattas av både barn och skjutsande föräldrar och far- och morföräldrar.

Skribent: Daniel Öhlin, legitimerad sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin. Mer än 17 års erfarenhet av diagnostisering, behandling och rehabilitering av smärta i häl.

Synpunkter på innehållet? Kontakta oss.

Boka ett digitalt eller fysiskt besök

Vi är tillgängliga 8-17 för råd och vård online samt har akuttider på våra mottagningar samma dag eller dagen efter.

BOKA BESÖKSTID