Besväras du av nattliga kramper i benen?

Nattliga kramper i benen

Besvär av nattliga kramper i benen, vanligtvis i vaderna, är något som väldigt många lider av. Tillståndet är väl känt men orsaken till en specifik individs kramper samt någon specifik behandling eller åtgärd för att minska dessa är sällan klarlagd. Man känner till att hårt arbete i varma länder där mycket riklig svettning blir resultatet leder till krampbesvär. Andra tillstånd då ökade krampbenägenhet förekommer är vid hyperkalemi, hypokalcemi, hyponatremi samt vid magnesiumbrist. Magnesiumbrist är kanske det mest kända men det är svårt att med ett vanligt blodprov avgöra om magnesiumbrist föreligger. Magnesiumbristen tros vara vanlig hos äldre, hos idrottare, hos gravida samt hos patienter som intar diuretika, vilket är ett vätskedrivande läkemedel.

Förklaring av kramp i benen på natten

Då man ligger ner minskar blodtrycket vilket resulterar i nedsatt cirkulationen i benen. Fortsatta processer leder vidare till att temperaturen sjunker och ämnesomsättningen blir långsammare och risken för kramp ökar därmed. Har man något av ovan nämnda tillstånd så har man då en ökad tendens till kramp nattetid. Detta kan förklara att kramp uppstår nattetid (i liggandes) men inte på dagarna. Fyseum - butik för fötter och underben - kompressionsstrumpor mot kramp i benen.

Vad kan man göra åt kramperna?

Åtgärda eventuellt bakomliggande tillstånd Eventuellt bakomliggande tillstånd bör man utreda och behandla eller åtgärda. Eventuell magnesiumbrist kan utredas genom belastningsprov. Om magnesiumbrist föreligger regleras den med magnesiumtabletter till dess nivåerna är normaliserade. Betablockerare och diuretika skall användas med förskigtighet. Hypokalemi respektive hypokalcemi regleras utefter plasmanivåerna (din läkare hanterar detta).

Öka cirkulationen och värmen

Man ökar cirkulationen i benen genom att höja sängens huvudända 10-15cm (blodtrycket stiger då något). Man kan gå upp och gå, vilket också ökar cirkulationen. Ett lätt kvällsmål kan påverka positivt. Även "solbad" kan rekommenderas då det höjer vitamin-D-nivårna vilket gör att kalcium och magnesium bättre tas upp i kroppen.

Stretching minskar nattliga kramper

Studie har visat att stretching av vad- och hamstringsmuskler precis före sänggåendet minskar både krampernas styrka och hur ofta de kommer. Stretcha/töj vaderna (hälsenan och dess muskler) under 10 sekunder och upprepa detta 3 gånger. Gör likadant med hamstrings, det vill säga baksidan låren. 10 sekunders töjning i 3 omgångar. I studien utfördes detta varje kväll under sex veckor och rekommendationen blir därmed att utföra denna stretching varje kväll.

Nitroglycerinplåster

Nitroglycerinplåster á 5 mg placerat längst fram på fotens undersida kan förvandla en stel och kall fot till en riktig fot med varma tår.

15 ml whiskey

Ett intag av 15 ml whiskey har visat sig vara tillräckligt för både uppvärmning av fötterna och hävande av kramp.

Kinidinsulfat om inte ovanstående hjälper

OBS! Kinidinsulfat är ett avregistrerat preparat och inte längre tillgängligt i Sverige, se kommentarer längre ner! Om besvären kvarstår trots ovanstående åtgärder kan en kapsel med 0,1 g kinidinsulfat inom fem minuter ge symtomfrihet för resten av natten. Var uppmärksam på överkänslighetsreaktioner mot detta preparat.

Källor:

  Skadekompassen hjälper dig med sin skada eller sjukdomstillstånd.

39 Comments to Besväras du av nattliga kramper i benen?

 1. Björn Andersson's Gravatar Björn Andersson
  8 januari, 2013 at 10:56 | Permalink

  Hej,
  har kinidinsulfat blivit indraget som läkemedel?
  Finns det i så fall någon ersättare?
  Mvh.
  Björn Andersson

 2. Sylvia's Gravatar Sylvia
  20 mars, 2013 at 05:55 | Permalink

  Hej!
  Jag fick kramp i ben o lår i natt. Jag har tableter som heter Naporoxynmylan (500g) och Alvedon (665mg) samt Omeprazol pensa (20mg). Jag undrar om jag kan ta magnesiumtabletter i tillägg?

 3. Carita's Gravatar Carita
  5 april, 2013 at 06:19 | Permalink

  Kinidinsulfat finns inte längre, enligt Fass och Apoteket Hjärtat.
  Avregistreringsdatum: 1947-01-01
  (Tillhandahålls ej)

 4. ove's Gravatar ove
  31 maj, 2013 at 06:38 | Permalink

  Man kan dricka
  tonic som innehåller kinin, finns i läskhyllan

 5. Peter's Gravatar Peter
  2 november, 2013 at 10:33 | Permalink

  Har periodvis fått kramp i vaderna framåt morgonen, oftast bara den ena, mer sällsynt i båda (och då oftast med en stunds mellanrum, inte båda samtidigt).
  Min lösning har hittills varit att ha lite varmare runt benen (filt eller kanske strumpor).

 6. Ragnar's Gravatar Ragnar
  22 juni, 2014 at 09:09 | Permalink

  Hej
  Jag besväras ofta av kramp i benen på natten om jag missar saltintag. Får jag kramp på natten linkar jag ut i köket och häller upp ett glas saltvatten, ett kryddmått i ett glas vatten, och krampen är borta innan jag är tillbaka i sängen. Mitt blodtryck ligger på ca 120/60.
  MVH Ragnar Gudmundsson

 7. Kjell's Gravatar Kjell
  25 juni, 2014 at 12:13 | Permalink

  Hej.
  Jag är 69 år och har under de senaste ca 5 åren besvärats av kramp i benen.
  Frekvensen varierar mycket, från 3 månader som bäst till flera gånger per natt.
  Ibland kommer det som en ”blixt från klar himmel” och ibland känner man under flera minuter före att ”något är på gång”
  Har inte tidigare kommit på något verksamt sätt att få krampen att upphöra. Det har avklingat av sig själv efter några minuter men vanligtvis har krampen pågått under 5-15 minuter, ofta under stark smärta.
  Jag har fått olika råd, som att dricka vatten o dylikt, men det har inte hjälpt alls.
  Däremot har jag själv kommit på ett hittills absolut tillförlitligt motmedel. Jag använder fruns hårtork med den högsta värmen som jag står ut med och blåser där krampen sitter. När värmen efter någon minut värmt upp området på benet så har hittills alltid krampen släppt.
  Ju varmare desto snabbare verkan, men var försiktig det kan blåsa väldigt varmt om man är för närma.
  (För skojs skull tror jag att jag även ska prova metoden med whiskey som föreslås i texten ovan.) Var det 1,5 dl…–? Krampen är nu borta och jag går och lägger mig, utan whiskey….

  Vänliga hälsningar till alla ”olyckskamrater” Kjell A.

 8. Jacqueline's Gravatar Jacqueline
  27 juni, 2014 at 08:00 | Permalink

  Hej!
  Noterat det samma som Ragnar. Under min gravidetet brukade jag besväras av kramper. Jag fick kramp flera gånger varje natt här hemma i Sverige. Min man bodde fortfarande kvar i Spanien och jag åkte dit för att hälsa på honom under 3 veckor. Jag hade inte kramp en enda natt under dessa 3 veckor, men när jag kom hem var kramperna tillbaks igen! Tog upp detta med min barnmorska som sa att kramperna kan vara kopplat till salt intaget. Bingo! Det är jag som lagar maten och min man har alltid klagat på att jag saltar dåligt så jag saltade medvetet lite extra under dessa 3 veckor men slutade när jag kom hem igen! Efter samtalet med barnmorskan blev det extra salt igen och mycket riktigt försvann kramperna. Gud vad skönt!
  Sen säger de ju att det inte är nyttigt att äta mycket salt…

 9. Kjell's Gravatar Kjell
  14 juli, 2014 at 11:10 | Permalink

  Hej. Det skulle vara intressant läsa av någon annan som har kurerat sin kramp med hjälp av värme. Jag tror stenhårt på metoden.
  Att i förebyggande syfte använda mer salt verkar fungera, åtminstone för Jacqueline.
  Ska prova men det är svårt att veta om salt hjälper när kramperna kommer väldigt oregelbundet.
  Tja, ibland är salt onyttigt enligt forskare men hjälper det mot kramp så vill jag nog stå ut med att äta mer ”gift,” som salt ska räknas till…
  Hälsn. Kjell

 10. Madelen's Gravatar Madelen
  14 november, 2014 at 06:40 | Permalink

  Har alltid haft detta problem om nätterna i perioder men har klarat mig med farfars huskur med en stor sked honung. Vet inte hur/varför det funkar men på mig har det funkat jämnt. Under graviditeten -10 och -12 tog jag magnesium som tillskotts tabletter och det funkar kalas det med. Så efter det har jag mer koll på att inte få brist på magnesium.

 11. Elisabeth Hultman's Gravatar Elisabeth Hultman
  26 november, 2014 at 07:43 | Permalink

  Ja, jag har ofta haft och har kramper på natten och morgonen men har blivit hjälpt av stretching före sänggående och varma sockor om fötterna på nätterna. Hälsn. Elisabeth

 12. 10 mars, 2015 at 07:37 | Permalink

  Hej!
  När krampen kommer/natten,ställer jag mig upp och står absolut stilla på krampbenet.
  Stödjer mej samtidigt på stol så jag kan lägga hela tyngden på krampbenet.Det brukar
  ta mln 15-90 sek innan krampen släpper.Metoden är 100% säker för mig och hoppas
  att den kan hjälpa andra!
  MVH Sivan

 13. Angelo's Gravatar Angelo
  7 augusti, 2015 at 10:42 | Permalink

  Jag har kramp i ben under natten, skulle magnesium tabletter hjälpa till?

 14. Bernt Gunnarsson's Gravatar Bernt Gunnarsson
  11 augusti, 2015 at 08:19 | Permalink

  Hej
  När jag får sendrag i benet på natten, går jag upp , sätter en plastpåse på foten och en strumpa. Sendraget är borta efter några minuter och kommer inte tillbaka den natten.

  MVH
  Bernt

 15. Lena's Gravatar Lena
  15 augusti, 2015 at 05:46 | Permalink

  Hej.
  Hela mitt vuxna liv har jag besvärats av kramper i fötter, vader och lår.
  Har provat tonic och trodde ett tag det blev bättre men efter en månad var det som vanligt igen. Kramper ca 5 gånger i veckan. MEN….. Så fick jag tips om magnesium av en läkare.
  Brustabletter från livsmedelsaffären.
  Nu köper jag magnesium i Ullared, Gekås. Billiga o dryga. 3 tabletter varje kväll och har endast haft kramp ca 10 gånger det senaste året och nu blir jag irriterad av dessa gånger, haha.
  Prova!!! Lycka till!
  Lena

 16. Ingrid's Gravatar Ingrid
  28 augusti, 2015 at 07:50 | Permalink

  Har haft sendrag och kramper under många år. Läste ett tips från en dietist. Äter 2 torkade aprikoser morgon och två på kvällen. Från saltå kvarn och innehåller calium. Alla symptom försvann samma vecka som jag började med dem.

 17. Elizabeth Saltin's Gravatar Elizabeth Saltin
  30 augusti, 2015 at 09:10 | Permalink

  Hej har provat tonic vatten med Kinin hjälper för mig ett glas innan sänggående

 18. Ulla Engdahl's Gravatar Ulla Engdahl
  10 september, 2015 at 04:24 | Permalink

  Upp snabbt och stå på kallt golv!!!!
  Har funkat för mig !!!

 19. Greta-Stina Engelbert's Gravatar Greta-Stina Engelbert
  25 september, 2015 at 11:12 | Permalink

  Hej och tack för alla goda tips!
  Den föregående natten var inget vidare med långdragen kramp i ena vaden. Det blir magnesiumtillskott och mer salt på maten idag.
  Angående kinin, så är det det enda botemedlet mot resistent malaria och finns alltså i Afrika, där jag bott i många år. Men det är inget att leka med för ”vanligt folk”. I för höga doser kan det stoppa hjärtat bland annat. Men jag skall absolut prova lite tonic water i kväll och dessutom ha värmedynan tillgänglig.

 20. Karin Magnusson's Gravatar Karin Magnusson
  3 oktober, 2015 at 03:27 | Permalink

  Apoteket har ett kosttillskott som heter MITT VAL 55+ för män o kvinnor.
  Fungerar tydligen då min nattliga kramp försvunnit helt sen 3 veckor. Började med 2 tabletter varje morgon och har nu minskat till 1.

 21. Anneli Rangfeldt's Gravatar Anneli Rangfeldt
  9 december, 2015 at 07:09 | Permalink

  Fick i natt en konstig kramp, har kramp i ”skov”. Men den här gången var det på utsidan av vaden som fortsatte ner mot ovansidan av foten. Det var den värsta smärtan jag varit med om! Tog ca 10 min innan det släppte och hade sen en känsla av att det var tillbaka igen hela tiden tills jag gick upp.

 22. Catharina Karlsson's Gravatar Catharina Karlsson
  21 december, 2015 at 12:13 | Permalink

  Hej!Jag har läst allt som alla har skrivit + all info.

  Jag har problem med att äta så jag dricker Resource Protein m.m. från
  Sahlgrenska sjukhuset göteborg. Måste pga av magbesvär och illamående.

  Några nätter nu har jag fått kramp i båda vaderna och fötterna som sen går
  upp i hela benen.Kramp i vaderna har jag haft innan,men detta har jag aldrig
  råkat ut för innan. Fick sån kramp att jag kallsvettades :-(

  Vet inte alls vad jag ska ta mig till :-(
  Kommer inte fram till 1177.

 23. musse's Gravatar musse
  1 januari, 2016 at 04:41 | Permalink

  Har sovit tre nätter å rad utan kramp! Detta är enastående! Min man fixade två klossar till sängens huvudända,95 mm höga. Så mycket lidande är nu över, hoppas jag.

 24. Carmencita Nilsson's Gravatar Carmencita Nilsson
  26 februari, 2016 at 07:27 | Permalink

  Hej
  Har haft kramp i händer, fötter, ben och upp mot magen i ca 20 år under nattetid. Värme och stödstrumpor har lindrat obehaget. Endast när jag befinner mig i varma länder försvinner kramp med medföljande olidlig smärta.

  I Sverige får jag kramp i händerna, när jag stickar eller läser böcker, också under dagtid.

  Det går inte att missta sig på att det handlar om sämre blodcirkulation jämför med mot yngre år.

  Handikappet brukar komma först vid äldre år. Förstår inte varför medicin med kemikalier inte har uppfunnits som komplement till den kemiska förlusten i kroppen.

  Naturlig ålderdom måste inte innebära att vi förtärs, som canser, innan vi slutar vårt jordeliv.
  I alla fall inte om det inte enbart är den så kallade ekonomin som styr vårt välbefinnande.

 25. sten olsson's Gravatar sten olsson
  1 juni, 2016 at 10:24 | Permalink

  ullstrumpa på hjälper dom flesta i början men blodcirkulationen är boven ,Carmencita har rätt,20160601!

 26. M Nilsson's Gravatar M Nilsson
  21 juni, 2016 at 09:41 | Permalink

  Hej!
  Jag har alltid haft mer eller mindre problem med kramper i ben och fötter nattetid. Nu under våren har det dock eskalerat till det outhärdligas gräns! Jag har tagit dubbel maxdos av Magnesium, haft yllesockar, ätit Madopark samt haft elektrisk värmedyna i sängen- allt detta samtidigt och hela nätterna! Det har ändå inte hjälpt till 100%, utan jag har även varit upp och värmt min kornkudde vissa nätter. Gissa om jag svettats nu under sommaren? MEN så hittade jag den här sidan och läste alla era goda råd. Jag prövade med att dricka två stora glas vatten med 1 kryddmått salt i, OCH DET HJÄLPTE! Jag vågar inte ta bort något av de övriga ”hjälpmedlen” ännu (förutom att jag kan stänga av värmedynan efter en liten stund), men är så lycklig över att få sova hela nätterna igen! Jag har alltid druckit stora mängder vatten varje dag, sen jag var liten, men rekommenderades att minska det pga inkontinensproblem. Men dem kan jag hellre leva med, än dessa hemska kramper. Så TACK till er alla som delat med er av goda råd i den här länken! Jag kommer att prova flera av dem i sinom tid. :-) Och lycka till önskar jag er andra som inte blivit hjälpta ännu!

 27. bengt winner's Gravatar bengt winner
  1 augusti, 2016 at 08:19 | Permalink

  Får ofta kramp i vaderna. Den försvinner direkt när jag sätter mig på sängen
  med tåspetsarna mot golvet. Pressar med händerna på knäna så att jag
  med våld tvingar ner hälarna i golvet. Lycka till.

 28. Janne's Gravatar Janne
  16 augusti, 2016 at 11:28 | Permalink

  Tjena. Frugan har besvärats av nattliga kramper i vaderna under flera års tid, så pass kraftiga att hon ibland studsar ur sängen och skriker av smärta så hela huset vaknar. Ibland har hon inte fått sova mer än kanske 2-3 timmar på en natt med allt vad det innebär. Men en dag hittade jag Kinin på ett danskt nätapotek och beställde hem en burk på prov. Hon tar en tablett på kvällen innan hon lägger sig och har sedan hon började med detta sovit som en stock på nätterna, utan tillstymmelse till kramp. Och dessutom får en annan också sova eftersom hoin inte far ur sängen som en raket längre :)

 29. Javier freyre's Gravatar Javier freyre
  1 september, 2016 at 09:10 | Permalink

  Gud vad bra det var att läsa och se vad det finns lite hjälp. Det är jättebra. Jag har krampbesvär och jag måste ta magnesium varje dag, och nu blir det två om dan. jag ska kolla på strumpor som kan vara bra på natten. Tusen tack för rekommendationerna!

 30. Lars's Gravatar Lars
  16 oktober, 2016 at 09:27 | Permalink

  Efter hälseneinflammation och en skada på senan proneus brevis i mitt vänstra underben kan jag inte fullt ut belasta framfoten vid gång. Alltså har jag tvingats halta en längre tid. Antagligen p g a den konstiga gången har jag ibland fått nattliga kramper i muskeln på utsidan av smalbenet.

  Krampen fullständigt låser foten i uppåtriktat läge och både muskel och sena är som spänd pianotråd. Krampen verkar omöjlig att häva eftersom smärtan är så kraftig. Jag har ibland tvingats kasta mig på golvet för att undvika att svimma och jag blir alldeles kallsvettig. Iprensalva, extra saltvatten, värme och lätt massage över muskeln får krampen att släppa men det kan ta 30 minuter.

  Om jag stretchar varje kväll, ser till att dricka tillräckligt samt få i mig rikligt med salt och magnesium via tillskott (250mg magnesiumcitrat morgon och kväll) minskar kramprisken ordentligt. Innan skadan och innan jag började ta magnesiumtillskott fick jag ofta kramp i vaden. Nu är det som tur är flera år sedan det hände :-)

 31. maysan's Gravatar maysan
  16 januari, 2017 at 08:55 | Permalink

  bra tips..jag har väldiga kramper i vader.fick råd

  woltaren.det tar jag ,smörjer in,tar nån minut ,går över snabbt.
  ELLER MAGNESIUM 125 MG.BRUSTABLETTER. 1 MORGON.-I KVÄLL.
  LYCKA TILL
  MAY

 32. maysan's Gravatar maysan
  16 januari, 2017 at 08:57 | Permalink

  PRÖVA BRUSTABLETTER, BRA.

 33. Cawe's Gravatar Cawe
  18 november, 2017 at 08:30 | Permalink

  Jag drabbas återkommande av brutala sendrag från foten och upp genom vaden eller från ett par tår upp över foten och smalbenet. Många gånger båda benen samtidigt. Det är omöjligt att ens stå på fötterna av smärtan. Jag äter magnesium, stretchar men ändå dyker sendragen upp med mer eller mindre regelbundenhet. Det som får det att klinga av efter 5-10 minuter är en het värmekudde mot fötterna. Kanske är det bättre när jag sover med ullstrupor också…
  Nattsömnen blir förstörd av allt ståhej….

  Vilken medicinsk gren kan börja forska om detta?
  Varför finns ingen ersättning till kinin?

Kommentera

Gamla nyheter