Ont i hälen hos barn och vuxna

Ont i hälen hos barn och vuxna

På Ortomed Göteborg träffar vi väldigt många som har ont i sin häl. Det är också mycket vanligt att drabbas av hälont, både som barn och som vuxen. De som drabbas lider vanligtvis mycket då det blir svårt att förflytta sig eller vara så aktiv som man önskar. När barn får ont i hälen beror det nästan alltid på överbelastning i själva hälbenet. Denna skada kallas calcaneus apofysit och beskrivs närmare längre ner. När vuxna får ont i hälen beror det oftast på en överbelastning av hälbensfästet för det senstråk som löper under hålfoten (plantar fascian) och kallas då för plantar fascialgi eller hälsporre (i folkmun). Andra orsaker till hälsmärta hos vuxna är överkänslighet i hälens trampdyna. Det finns olika namn för detta; fettkuddeatrofi, hälkuddeatrofi, fettkuddeinsufficiens, heel pad syndrom etc. Ont i hälen kan även bero på tarsaltunnelsyndrom samt medial plantar nerve entrepment. Läs mer längre ner om de olika skador som ger smärta i häl hos vuxna och barn.

Ont i hälen hos barn

Calcaneus apofysit är den vanligaste orsaken till barn mellan 9-15 år ont i hälen. Det beror på överbelastning av ett inte helt stabilt hälben. Hälen har en tillväxtzon som under tillväxtåren är känslig för för mycket belastning. Vanligtvis drabbas idrottsaktiva barn som använder sämre dämpade skor och idrottar på relativt hårda underlag. Vanligaste idrotterna där skadan uppstår är fotboll, innebandy, handboll och gymnastik där mycket hopp, ruscher och annan explosiv och stötande belastning förekommer. Skadan behandlas framgångsrikt med en fotortos med en djup styv hälkopp, ett specialinlägg att ha i skorna. Läs mer om calcaneus apofysit.

Vi har gjort en uppföljning av av effekten av användande av fotortos (hälkopp) hos aktiva barn med smärta i hälen, vilka diagnostiserats med calcaneus apofysit. Resultatet har varit fantastiskt bra, vilket är väldigt roligt både för oss, barnen och föräldrarna som månar om sina barn. Du kan läsa uppföljningssvaren här.

Ont i hälen hos vuxna

När vuxna får ont i hälen beror det vanligtvis på överbelastning av plantarfascians fäste på hälbenet. Så kallad hälsporre. Det gör då ont att belasta hälen och de första stegen på morgonen eller efter sittande på dagen gör mer ont. Hälsporre behandlas framgångsrikt med gjutna fotortoser eller ortopediska skoinlägg samt stötvågsbehandling eller kortisoninjektion. Joyaskor med sin extrema dämpning i sulan minskar också markant besvären för den drabbade. Läs mer om hälsporre.

Behandling vid ont i hälen här i Göteborg

Här på Ortomed Göteborg diagnostiserar vi skador i fot och underben och har lång erfarenhet av olika behandlingar vid hälsporre och calcaneus apofysit. Vi behandlar med stötvågsbehandling, gjutna fotortoser, tejpning, specialskor samt kortisoninjektioner då det behövs.

Önskar du boka nybesökstid för undersökning, diagnostisering, behandling och tips på egenvård så kan du göra det via vår webtidbok eller genom att ringa bokningstjänsten. Klicka på boka tid.

Varmt välkommen med dina fötter!

Kommentera

Gamla nyheter