Ont i hälen hos aktiva barn.

Ont i hälen - Severs skada (apofysitis calcanei)

Severs skada anses vara den vanligaste orsaken till hälsmärta hos barn i åldern 9-15 år. Ofta drabbas idrottsaktiva barn och orsaken till smärtan är överbelastning på grund av drag- och kompressionsbelastning av ett under dessa tillväxtår känsligt hälben. Hopp- och studs-belastning, ruscher och vändningar på relativt hårda underlag och i relativt dåligt dämpade skor bidrar till överbelastningen.

Symtom

Smärtan placerar sig i bakre delen av hälbenet under och efter aktivitet och det är ömt att klämma ihop hälbenet från sidorna. Smärtan är ofta så stark att barnet minskar, tillfälligt vilar eller slutar med sin aktivitet, vilket är synd då behandling med gott resultat finns.

Rekommenderad behandling

Ny studie har visat på minskad smärta och bibehållen aktivitetsnivå med användande av gjuten fotortos med djup och styv hälkopp i idrottsskon. Rekommendationen är idag att använda gjuten fotortos och fortsätta på samma aktivitetsnivå, om möjligt.

Ortomed och fotortoser

Vi har tillverkat dessa gjutna fotortoser (hälkoppar) sedan 2007 och kan varmt rekommendera dem för både vuxna och barn med hälsmärta. Vid ett besök ställer vi diagnos och kan tillverka den gjutna fotortosen vid första besöket och patienten kan börja använda dem direkt.
Läs mer om Severs skada (apofysitis calcanei) här.
Boka tid för undersökning och tillverkning här.

Kommentera

Gamla nyheter